Europa uvozi rekordne količine ukapljenog plina iz Rusije

U sadašnjim trendovima Europa će ove godine uvoziti više ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Rusije nego ikad prije, tvrdi nevladina organizacija Global Witness, s milijardama dolara potrošenim na kupnju energije iz Rusije unatoč stavovima prema njihovom ratu u Ukrajini i režimu sankcija.

Dok su europske države uvele sankcije na plin koji se izravno iz Rusije dovodi u Europu nakon njezine invazije na Ukrajinu prošle godine, taj se režim nije odnosio na plin koji dolazi brodom koji se hladi i komprimira u tekući oblik, poznat kao ukapljeni prirodni plin (LNG).  Taj je uvoz skočio unatoč načelnim razgovorima o uskraćivanju vanjske trgovine Rusiji, a Europa je do sada ove godine kupila više od polovice cjelokupnog ruskog izvoza LNG-a.

Dok je Kina najveći pojedinačni nacionalni kupac ruskog LNG-a, Belgija i Španjolska su na drugom i trećem mjestu, a Europa je daleko najveće odredište za njega ukupno. Europski uvoz iz Rusije ove je godine porastao za 40 posto u usporedbi s istim razdobljem 2021. i na putu je da bude najveća godina za ruski LNG ikad, tvrdi nevladina organizacija pod nazivom Global Witness, pozivajući se na analizu tržišta koju je proveo Kpler, izvještava Financial Times.

Ove je godine ruski uvoz LNG-a činio 16 posto europskih akvizicija, odmah iza Sjedinjenih Država kao izvora.

Iako je ovaj rast od niske osnovice — plin se prije rata prvenstveno uvozio kroz plinovode koji teku iz Rusije u Europu preko Baltika, Poljske i Ukrajine, budući da je to lakše i jeftinije, ipak rast kupnje pokazuje pomak prema zaobilaženju sankcija i daljenjem pristupu ruskoj energiji.