Europi možda prijeti građanski rat

rsz_gettyimages-525941228

Francuski profesor islama upozorava da je treća genaracija mladih muslimana u Europi sve više radikalizirana, što može dovesti do građanskog rata na starom kontinentu.

Gilles Kepel, profesor političkih znanosti na jednom od prestižnih francuskih sveučilišta, Sciences Po, tvrdi da trenutni val islamskog terorizma u Europi nije toliko rat islama protiv zapadne civilizacije, koliko rat unutar samog islama.

Rezultat je čitava generacija sljedbenika ekstremnih vehabijskih i salafističkih pokreta, koji ne žele samo pokoriti čitavu Europu, već i eliminirati umjerene muslimane.

Kepel predviđa da će rastući broj mladih muslimana, koje on naziva „džihad generacijom“, najvjerojatnije nastaviti sa terorističkim akcijama u europskim gradovima.

reklama

Cilj tog terora nije isprovocirati političku promjenu, već potaknuti mržnju ostatka društva prema muslimanima, što bi prije ili kasnije radikaliziralo dovoljan broj muslimana do te mjere da bi Europa mogla završiti u pravom građanskom ratu.

Dugoročni cilj „džihad generacije“, prema Kepelu, je uništenje Europe kroz građanski rat i izgradnja islamističkog društva na njenom pepelu. Strategija je slična ekspanziji Islamske Države u Siriji, Iraku i Libiji, gdje su terorističke organizacije uspjele iskoristiti kaos građanskog rata za izgradnju svojih snaga, uspon moći i ubrzano zauzimanje teritorija.

Iako profesor Kepel kaže da većina muslimana ne participira u terorizmu, niti ima veze sa terorističkim skupinama, on kaže da rast salafizma među mladim ljudima, u kombinaciji sa lošom društvenom situacijom, znači da će treća generacija muslimana biti lakši plijen radikalima za regrutaciju.

Posljedice nesprječavanja rasta salafizma među mladima može dovesti ne samo do građanskog rata, već i do nestanka islama u Europi, jer profesor smatra da će jednako tako rasti i ekstremna nacionalistička ideologija među Europljanima.

On smatra da islamski intelektualci ne čine dovoljno da bi se borili protiv salafističke ideologije. Imami imaju dužnost odbacivati salafistička učenja, i dok neki to rade, većina prešućuje tu temu.

Salafistički propovjednici su posljednjih mjeseci pod nadzorom, posebno u Njemačkoj, nakon što su vlasti otkrile veze sa Islamskom Državom, kao što je slučaj poznatog salafističkog propovjednika Svena Laua.

Sven Lau, njemački preobraćenik na islam, jedan od glavnik propovjednika salafizma u Njemačkoj

Također postoji bojazan da bi povećani broj imigranata sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike mogao biti plodno tlo za salafistička učenja nakon što njihova očekivanja lagodnog života u Europi ne budu ostvarena.

Vlasti su već uočile slučajeve salafista koji su pokušavali preobratiti i regrutirati imigrante posjećujući azilantske centre.

Izvor: Breitbart