Europska policijska agencija objavila je upozorenje da kriminalne bande prodaju krivotvorene negativne testove na Covid-19 u zračnim lukama. Jedan primjerak košta navodno do 300 eura.

Europol je u ponedjeljak objavio da je uhićeno nekoliko osumnjičenika koji su prodavali krivotvorene dokumente u zračnim lukama u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Kriminalci testove također reklamiraju putem društvenih mreža te putem chat aplikacija u Španjolskoj i Nizozemskoj.

Kao dio stalnih međunarodnih ograničenja vezanih uz pandemiju, sve veći broj zemalja i zračnih prijevoznika zahtijeva od putnika da pokažu dokaz negativan test na Covid-19 prije nego što im dozvole putovanje.

Sve dok ostaju na snazi ograničenja putovanja zbog pandemije, vrlo je vjerojatno da će kriminalci iskoristiti priliku za proizvodnju i prodaju lažnih certifikata Covid-19“, upozorio je Europol države članice EU.

U jednom je slučaju policija uhitila osumnjičenika u zračnoj luci Charles de Gaulle u Parizu zbog prodaje krivotvorenih testova po cijeni između 150 i 300 eura po komadu. Još jedna racija napravljena je u zračnoj luci Luton u blizini Londona, dok su vlasti u Španjolskoj i Nizozemskoj izvršile slična uhićenja.

Obavještajni podaci sugeriraju da su u Velikoj Britaniji prevaranti uhvaćeni kako prodaju lažne dokumente za testiranje na Covid-19 za 100 funti, lažirajući ime pravog laboratorija na lažnim potvrdama“, napomenuo je Europol.