Ukupno 436 islamskih terorista uhićeno je u zemljama Europe tijekom prošle godine, stoji u izvještaju Europola. Pored toga uhićeno je i 111 marksističkih ekstremista te 21 osoba zbog „desničarskog“ ekstremizma.

Kako navodi izvještaj, tijekom 2019. spriječeno je te uspješno ili neuspješno izvedeno 119 terorističkih napada unutar 13 država članica EU, što je pad u odnosu na 205 napada 2017. godine.

Oglas:

     

Zbog povezanosti ili sumnje za sudioništvo u terorističkim napadima uhićene su 1004 osobe unutar 19 država članica, pri čemu po brojkama najviše prednjače Belgija, Francuska, Italija, Španjolska te Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zapanjujuća je brojka od 111 marksističkih ekstremista, što je više nego trostruki porast u odnosu na prethodne godine. Nasuprot tome, broj „desničarskih“ ekstremista pao je ispod polovice iz 2018. godine.

Gledajući unazad proteklih 5 godina, zbog povezanosti s terorizmom uhićeno 3057 islamista, 279 marksista i 108 „desničara.“ Među uhićenima su i oni koji se smatraju „etno-nacionalističkim“ separatistima u Sjevernoj Irskoj te u Kataloniji u Španjolskoj. Treba imati na umu da su ovi „separatisti“ mahom sljedbenici socijalističkih ili marksističkih ideologija, poput IRA-e, ETA-e i sličnih.

Istovremeno, među stranim medijima, ali i među onim domaćim plaćenim od stranih agencija i organizacija, vlada retorika da najveću opasnost predstavljaju tobože „desničarski ekstremisti“.