Najmanje 10.000 imigranata koji su se pretvarali da su „maloljetnici bez pratnje“, nestali su bez traga nakon ulaska u Europu, tvrdi Europol.

Prema njihovim podacima, najmanje 5000 ovih imigranata nestalo je samo u Italiji, dok se u Švedskoj njihov broj kreće oko 1000, prenosi The Guardian.

Nije nerazumno reći da smo u potrazi za više od 10.000 djece,“ tvrdi Brian Donald iz Europola.

Prema organizaciji „Save the Children“, procjena je da je oko 26.000 „imigrantske djece“ ušlo u Europu 2018. godine. Europol, kojeg čini oko 900 analitičara i obavještajaca, vjeruje kako je 27 posto od milijun imigranata prošle godine bilo maloljetničke dobi.

Bilo da su registrirani ili ne, govorimo o oko 270.000 djece,“ govori Donald. „Nisu svi od njih bez pratnje, ali također imamo dokaz da veliki broj njih jest,“ dodao je naglasivši kako je brojka od 10.000 samo fiktivna te da je broj izgledno veći.

U Švedskoj su tijekom listopada prošle godine ustanovili kako je u Trelleborgu, na jugu Švedske nestalo 1000 „maloljetnika bez pratnje“ koji su pristigli u taj grad mjesec dana ranije.

Prošli tjedan drugi izvještaj je upozorio kako je mnogo „maloljetnih izbjeglica“ nestalo i da postoji „vrlo malo informacija o tome što se događa nakon njihova nestanka.

Dodajmo kako su Maroko i Španjolska nedavno sklopile sporazum o povratku marokanskih „maloljetnika“ koji su ilegalno ušli u Španjolsku, piše Morocco World News.

Španjolsko Ministarstvo unutarnjih poslova navodi kako je od 5391 imigranta koji je ušao u zemlju između siječnja i lipnja 2018., 17 posto njih bilo iz Maroka. Od toga ih je 70 posto navodno bilo maloljetno.