Europol zabrinut zbog sudbine oružja koje se isporučuje u Ukrajinu

Čelnica Europola, Catherine De Bolle, upozorila je da bi oružje koje se trenutno isporučuje Ukrajini moglo na kraju završiti u rukama kriminalaca koji djeluju na kontinentu.

U svom intervjuu njemačkom listu Welt am Sonntag objavljenom u subotu, De Bolle je rekla da je jedna od stvari koje su zabrinjavale njezinu organizaciju “gdje se nalazi oružje koje se trenutno isporučuje Ukrajini”. Objasnila je da kada sukob završi, Europol želi “spriječiti situaciju sličnu onoj od prije 30 godina s balkanskim ratovima”.

“Oružje iz tog rata i danas koriste kriminalne skupine”, rekla je.

De Bolle je istaknula da je jedan od ključnih prioriteta Europola sada “pronaći način na koji ćemo se nositi sa situacijom nakon mogućeg završetka rata”. Prema njezinim riječima, Europol će “sakupiti međunarodnu radnu skupinu koja će se baviti ovim pitanjem”.

Ona je priznala da Europa trenutno bilježi neviđenu razinu nasilja na ulicama, slično situaciji koja je do sada viđena samo u zemljama Latinske Amerike. De Bolle je također rekla da je korupcija u EU u “razmjerima većim nego što smo pretpostavljali”. Više od polovice kriminalnih organizacija koje Europol promatra koristi usluge korumpiranih dužnosnika na ovaj ili onaj način kako bi olakšali njihovo nezakonito poslovanje.

Što se tiče sukoba koji je u tijeku u Ukrajini, još jedno veliko područje zabrinutosti Europola, osim oružja, je putovanje “poznatih terorista i ekstremističkih pojedinaca spremnih za korištenje nasilja” u ratnu zonu.

Rekla je da, iako “Europolov centar za borbu protiv terorizma vrlo pomno prati fenomen”, situacija je “vrlo dinamična i fragmentirana”. Agencija za provedbu zakona EU do sada nije mogla točno odrediti ukupan broj takvih ljudi jer pojedine europske zemlje Europolu dostavljaju različite podatke, priznala je De Bolle.