Više od 650 tvrtki krši europske zakone o kemijskoj sigurnosti, prema istraživanju njemačke ekološke skupine BUND. Kao rezultat toga, potencijalno štetne kemikalije mogu se naći u hrani, kozmetici i igračkama.

Kemijske tvrtke već godinama zanemaruju zakon i provlače se s tim, prodavajući tvari koje mogu uzrokovati hormonski rak, moždane poremećaje i druge ozbiljne zdravstvene probleme“, rekao je službenik za kemijsku politiku BUND-a Manuel Fernandez, a prenosi RT.

Europska agencija za kemikalije (ECHA) potvrdila je da su ove tvrtke poznate po tome što su u studenom prošle godine prekršile zakone o kemijskoj sigurnosti, istražujući 700 široko korištenih kemikalija i otkrivajući da dvije trećine njih krši REACH, ključnu sigurnosnu regulativu agencije.

Izvješće BUND-a, objavljeno u utorak, navodi neke od odgovornih tvrtki i identificira neke od potencijalno smrtonosnih tvari.

Ukupno 654 tvrtke ne provode potrebne sigurnosne provjere propisane Uredbom REACH, navodi se u izvješću. Neke od tvrtki koje su u njemu navedene već su poznate po sigurnosnim skandalima – kao što je primjerice Bayer, koji se trenutno suočava s više od 11.000 tužbi nakon što su američki i europski sudovi utvrdili da je sastojak Monsantovog Roundupa uzrokovao više slučajeva raka.

Drugi – poput L’Oreala, Michelina, prehrambenog diva DSM-a i proizvođača lijekova Merck – proizvode proizvode s kojima ljudi svakodnevno dolaze u kontakt.

Neke od kemikalija koje ulaze u svakodnevnu robu uključuju dibutil ftalat, plastifikator koji se koristi u podovima, igračkama, koži, papiru i kartonu, a koji je vrlo otrovan za vodeni život i može naškoditi nerođenoj djeci te smanjiti plodnost. Tvrtke koje koriste dibutil ftalat nisu ispunile identifikaciju opasnosti koju zahtijeva REACH.

Iste tvrtke nisu izvršile niti sigurnosnu provjeru metil acetata, kemikalije koja može uzrokovati pospanost, vrtoglavicu i ozbiljnu iritaciju oka. Metil acetat se obično nalazi u ljepilima, proizvodima za čišćenje i kozmetici.

Trikloretilen, industrijska kemikalija, može izlagati radnike ozbiljnoj iritaciji i može uzrokovati rak i genetske nedostatke. Analiza sigurnosti za ovu tvar također nedostaje ili je nepotpuna. BUND je identificirao 940 sumnjivih kemikalija, ali nije mogao provjeriti status usklađenosti za njih oko 700.

BUND je uspio dobiti imena tvrtki putem Zakona o slobodi informiranja od strane njemačke vlade, koja je provela vlastitu analizu 2014. godine. Međutim, organizacija vjeruje da njezini nalazi mogu biti samo „vrh ledenog brijega“.

Europska agencija za kemikalije (ECHA) priznala je postojanje problema, ali je agencija naišla na optužbe za pokušaj zataškavanja skandala.

“Jedino što sada možemo sa sigurnošću reći je da sustav ne radi kako treba. Imamo kemikalije koje očito nisu dovoljno kontrolirane i to je potencijalno velika opasnost.”