Brussels tvrdi kako Europljani moraju prihvatiti masovnu imigraciju iz zemalja trećeg svijeta kao „novu normu“, upozoravajući kako nikakvi zidovi niti politički potezi neće osigurati da bilo koji dio EU ostane „homogen i bez imigracije.

Vrijeme je da se suočimo s istinom. Ne možemo i nikad nećemo biti u mogućnosti zaustaviti imigraciju,“ tvrdi povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos u članku portala Politico, koji nosi naslov „Europini imigranti će ovdje ostati.

Avramopoulos tvrdi kako će „ljudska mobilnost u većoj mjeri definirati 21. stoljeće. Migracija je duboko povezana s našim djelovanjem u ekonomiji, trgovini i zapošljavanju – da nabrojimo samo nekoliko njih.

Pored ovoga, Avramopoulos je naglasio kako ne vidi davanje azila imigrantima kao privremeni bijeg od rata, u što smo se već i sami uvjerili, već kako je to metoda trajnog preseljenja populacije iz trećeg svijeta u EU.

Oni su pronašli sigurnost u Europi, ali mi se također moramo pobrinuti da oni pronađu svoj dom,“ tvrdi Avramopoulos, istaknuvši kako programiranje Europljana da iskažu dobrodošlicu masovnoj imigraciji „nije samo moralni imperativ“, već „također ekonomski i društveni imperativ za naš zastarjeli kontinent – jadan od najvećih izazova skore budućnosti.

Avramopoulos je u svom tekstu pohvalio i seriju članaka spomenutog portala Politico, u kojem EU optužuje da je – „previše bijela“ – a samu vlast EU poziva se da uvede mjere prema kojima bi se potakla zamjena domaćih Europljana „obojenim ljudima“ u Brusselsu.

Naivno je smatrati da će naša društva ostati homogena i bez imigracije ako netko podigne ograde,“ tvrdi Avramopoulos, pri čemu se njegove riječi posebno odnose na zemlje središnje i istočne Europe.

Nije mudro misliti da će migracija ostati s druge strane Mediterana, ako netko pokaže solidarnost u financijskom pogledu,“ dodao je. „Budalasto je misliti da će migracija nestati ako netko usvoji oštar jezik.

Na kraju krajeva, svi moramo biti spremni prihvatiti migraciju, mobilnost i različitost kao novu normu te prema tome uskladiti našu politiku,“ reče Avramopoulos.