Europska komisija upozorila je hrvatske vlasti kako korupcija u Hrvatskoj nije iskorijenjena te da je potrebno provesti reforme u sustavu javnih plaća, produžiti radni vijek te urediti zdravstvo.

Prema ocjeni Europske komisije, Hrvatskoj nedostaje borba protiv korupcije na lokalnoj razini te u javnom sektoru, dok se u istoj mjeri ističe nepostojanje reforme sustava javnih plaća i smanjivanje proračunskog rizika zdravstvenog sustava, prenosi Jutarnji list.

Čelna organizacija EU iznijela je ove ocjene u godišnjem pregledu napretka u politici ispravljanja makroekonomskih neravnoteža, a isti je sastavljen krajem studenog ove godine.

Pored navedenih primjedbi, Europska komisija od hrvatskih vlasti zahtijeva i jačanje napora u provođenju onih reformi koje su u zastoju ili se ne provode aktivno, kao što je jačanje fiskalne odgovornosti, modernizacija javne uprave, poboljšanje upravljanja državnom imovinom, privatizacija državne imovine te smanjenje zaostalih sudskih predmeta.

Europska komisija navodi kako je navodno najveći problem hrvatskog gospodarstva niska stopa aktivnosti stanovništva, odnosno, da je omjer radno aktivnog i radno sposobnog nizak.