Europska komisija i Europska središnja banka: Digitalni euro postat će stvarnost unutar pet godina

Objavljeno:

Europska komisija i Europska središnja banka najavile su da će zajedno raditi na tehničkoj provedbi digitalnog eura. „Trebamo digitalni euro. To zahtijeva digitalizaciju gospodarstva i financija“, rekao je u srijedu u Bruxellesu potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

Primjećujemo da važnost gotovine postupno opada. Digitalni euro dodatni je način plaćanja i štednje“, dodao je latvijski političar. Međutim, digitalni euro navodno bi trebao samo nadopunjavati gotovinu, a ne ju zamijeniti. „Postavljamo zajedničku skupinu stručnjaka kako bismo razjasnili institucionalne, pravne i praktične aspekte stvaranja digitalnog eura“, objasnio je Dombrovskis, navodi Handelsblatt.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde ranije je naglasila: „Imat ćemo digitalni euro.“ To se neće dogoditi sutra, „trebat će neko vrijeme da se osigura da postoji nešto što je sigurno“. Procijenila je da će e-euro biti dostupan za pet godina. Izdavat će ga i kontrolirati ECB.

Prema izvorima iz EU, digitalni euro držat će se u svojevrsnom virtualnom novčaniku. Plaćanje bi trebalo biti moguće putem interneta i izvan njega putem aplikacije. Račun na kojem su pohranjeni e-eura pripada ECB-u, ali njime će upravljati poslovne banke.

Suprotno nekim prognozama, gotovina je zadržala svoju najvišu poziciju u plaćanjima u 2020. godini. Prema Deutsche Bundesbank, 60 posto svih transakcija u Njemačkoj obavljeno je s kovanicama i novčanicama. Slijedile su debitne kartice s 23 posto.

Povezani članci

Posljednje objavljeno