Europska komisija kaznila je kartičnu kuću Mastercard s 570 milijuna eura zbog toga što je korisnicima ograničila mogućnost dobivanja boljih uvjeta koje nude banke iz drugih država članica te time prekršila pravila tržišnog natjecanja.

Prema mišljenju Komisije, europski potrošači i poduzeća provode više od polovice bezgotovinskih plaćanja putem kartica, pri čemu je Mastercard drugi najveći kartični sustav u europskom gospodarskom prostoru po pitanju izdavanja kartica i vrijednosti transakcija, prenosi New Europe.

Na primjer, kada kupac koristi karticu, banka trgovca plaća naknadu banci vlasnika kartice, a naknadu prosljeđuje trgovcu koji ju uračunava u trošak svog poslovanja, odnosno cijenu proizvoda i usluga.

Međutim, Mastercard je prisiljavao banke trgovaca da primjenjuju naknade koje vrijede u zemlji u kojoj se trgovac nalazi, što je značilo da trgovci u zemljama s višim naknadama nisu mogli imati jednake uvjet kao u drugim članicama s nižim naknadama u kojima se nalaze njihove banke.

Iz tog je razloga Komisija pokrenula istragu sredinom 2013., a prigovore je uputila i samom Mastercardu.

Ovim načinom bili su oštećeni i trgovci i kupci, a Europska komisija zaključila je da je ovim načinom prekršeno pravilo tržišnog natjecanja te je Mastercard kažnjen s 570 milijuna eura.

Naravno, potrošači i trgovci neće vidjeti niti dobiti niti jedan cent od kazne.