Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova potvrdila je da izvršna služba EU planira režim sankcija protiv stranog miješanja i napora u dezinformiranju, pri čemu su kao glavni krivci proglašeni Kina i Rusija.

Dio je to niza planiranih mjera koje je Jourova predstavila 3. prosinca kako bi navodno bolje zaštitila slobodne izbore u digitalno doba, ojačala neovisne medije i suprotstavila se dezinformacijama.
EU planira „set alata za suzbijanje operacija i uplitanja sa stranim utjecajem, uključujući nove instrumente koji omogućavaju nametanje troškova počiniteljima“.

Ne smijemo ostati pasivni. Tijekom godina vidjeli smo [sve veći] trend koordiniranih, dobro usredotočenih i ciljanih aktivnosti zloćudnih aktera iz inozemstva“, rekla je Jourova novinarima, navodeći Kinu i Rusiju.

Vidimo trend, napadi na europsko društvo donose plodove i sposobni su utjecati na kvalitetu demokracije i potkopati povjerenje ljudi u demokratske institucije“, upozorila je.

Oni koji do sada preplavljuju informacijski prostor dezinformacijama ostaju nekažnjeni“, rekla je dodajući kako poziva države članice da zajedničkim snagama prevladaju taj jaz i da ga „učine skupim i teškim, a ne lakim i jeftinim kao što jest sada“.

Jourova se suzdržavala od ulaska u detalje mogućeg režima sankcija, ali rekla je da ju je nadahnuo paket alata za kibernetsku diplomaciju EU, koji je prvi puta korišten u srpnju protiv šest pojedinaca i tri entiteta sa zabranama putovanja i zamrzavanjem imovine.

Mogući načini za to kreću se od javnog identificiranja tehnika koje se često koriste (kako bi ih učinili operativno neupotrebljivima) do izricanja sankcija nakon ponovljenih kaznenih djela“, navodi se u akcijskom planu za demokraciju, predstavljenom u četvrtak.

Plan također navodi da će, kao dio predstojećeg Zakona o digitalnim uslugama (DSA), koji će biti predstavljen kasnije ovog mjeseca, Komisija ojačati kodeks bloka Unije protiv dezinformacija.

Kodeks prakse je samoregulativni okvir koji potpisuju platforme, kao što su Facebook, Google i Twitter, obvezujući se poduzeti mjere za kontrolu dezinformacija na mreži.

Prijeći ćemo sa samoregulacije na koregulaciju“, rekla je Jourova.

Trebamo novi pakt o dezinformacijama s platformama, oglašivačima, web stranicama i civilnim društvom kako bismo poboljšali odgovornost algoritama, kako bismo prestali dopuštati platformama i web lokacijama da zarađuju na dezinformacijama, kako bismo dizajnirali bolje načine za rješavanje manipulacija putem botova i lažnih računa“, dodala je .

Povjerenstvo će također sljedeće godine uvesti zakonodavstvo o transparentnosti internetskog političkog oglašavanja, s tim da će Jourova dodati da želi ograničiti kriterije mikrociljanja za političke reklame.

Izvršna vlast želi osigurati alate za novinare protiv „nasilnih parnica“, takozvanog Slappsa.

Povjerenstvo također želi povećati transparentnost vlasništva nad medijima i državnog oglašavanja.

Javni novac ne smije se koristiti za favoriziranje samo onih koji simpatiziraju one koji su na vlasti“, rekla je Jourova.

Povjerenstvo će predložiti 2021. preporuku o sigurnosti novinara, s tim da je Jourova napomenula da je samo od ove godine 140 novinara napadnuto tijekom prosvjeda u 11 država članica EU.