Europska komisija pokreće tužbu protiv Mađarske zbog zakona „Stop Soros“

Europska komisija poslala je pismo upozorenja mađarskim vlastima u kojem su ih izvijestili o kršenju zakona EU o ljudskim pravima, a zbog mađarskog kriminaliziranja pomaganja imigrantima.

Pismo je zapravo prvi korak u procesu tužbe protiv Mađarske koja je prijavljena Europskom sudu pravde (ECJ) zbog kršenja zakona i konvencija EU o imigraciji, azilu i ljudskim pravima donošenjem paketa zakona zvanog „Stop Soros“, piše The Guardian.

Mađarski zakon predviđa tek da se zahtjev za azil može podnijeti u tranzitnim centrima, a u kojima je pristup dozvoljen samo određenom broju osoba. Također, EU predviđa boravak imigranata u ovakvim centrima najdulje četiri tjedna, dok Mađarska ne udovoljava takvim zahtjevima.

Problem su navodno i „neučinkoviti procesi dodjele azila,“ zbog čega imigrantima navodno prijeti rizik od vraćanja u matične zemlje gdje su njihovi životi navodno ugroženi.

Iako je pomaganje ilegalnog ulaska bilo koje osobe ili skupine osoba samo po sebi – ilegalno i kazneno djelo, Europska komisija očigledno ne smatra da granice jedne države imaju ikakvu svrhu.