U srijedu je Europska komisija predložila da se kršenje sankcija EU Rusiji proglasi zločinom, što bi bloku olakšalo oduzimanje imovine ljudi i tvrtki koje izbjegavaju sankcije.

“Današnji prijedlozi imaju za cilj osigurati da se imovina pojedinaca i subjekata koji krše restriktivne mjere može učinkovito oduzeti u budućnosti”, stoji u priopćenju Europske komisije.

Oduzimanje imovine znači da ih EU može uzeti, prodati i koristiti umjesto da ih zamrzne, što samo uskraćuje ciljanoj osobi pristup njihovoj imovini.

Kršenje sankcija Rusiji trenutno je zločin u 12 zemalja EU. U 13 zemalja EU to je ili kazneno djelo ili upravni prekršaj, a dvije članice EU to smatraju samo upravnim prekršajem.

Prijedlogom od srijede izbjegavanje sankcija Rusiji postalo bi teško kazneno djelo u svih 27 zemalja EU. To bi značilo da bi EU mogao zaplijeniti imovinu bilo koga tko je pomogao u olakšavanju zaobilaženja sankcija, uključujući odvjetnike i bankare.

Nadalje, prema Reutersu, “novi zakon EU-a, koji moraju jednoglasno odobriti sve vlade EU-a i dobiti većinu u Europskom parlamentu, također bi kaznio one koji pomažu u kršenju sankcija, poput odvjetnika ili bankara koji rade s onima koji zaobilaze ograničenja .”