Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je to u subotu kada su ona i predsjednik Vijeća EU Charles Michel posjetili prihvatni centar za evakuirane koji je osnovala španjolska vlada u blizini Madrida.

Ovo preseljenje ranjivih ljudi od iznimne je važnosti. To je naša moralna dužnost“, rekla je Von der Leyen. Ponuda „legalnih i sigurnih ruta na globalnoj razini, koje organiziramo mi, međunarodna zajednica, za one kojima je potrebna zaštita mora biti prioritet sastanka G7 sljedećeg tjedna o afganistanskoj krizi“, dodala je.

Najviši dužnosnici EU obišli su objekt koji je Španjolska postavila u vojnoj zračnoj bazi Torrejón u blizini Madrida zajedno sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom, koji je rekao da baza ima kapacitet za smještaj 800 ljudi.

Dva zrakoplova koje je poslala španjolska vlada već su stigla u zračnu bazu. Prvi avion vratio je pet Španjolaca i 48 Afganistanaca koji su radili za Španjolsku i njihove obitelji. Drugi let stigao je u petak kasno navečer sa još 110 Afganistanaca. Treći let s još 110 putnika krenuo je iz Kabula za Dubai, koji Španjolska koristi kao stajalište prije nego što evakuirani odlete u Madrid.

Očekuje se da će evakuirani koji stignu u španjolsku zračnu bazu provesti ondje do tri dana prije nego što se presele u centre za dobrodošlicu u druge dijelove Španjolske ili nastave putovanje u druge europske zemlje.