Europska komisija tvrdi da članice moraju nastaviti s procesuiranjem azila unatoč pandemiji

U preporuci objavljenoj u četvrtak 16. travnja Europska komisija upozorila je da se registracija i obrada zahtjeva za azil treba nastaviti i da države članice trebaju poštivati zakon o azilu, unatoč pandemiji korona virusa.

Čak i u hitnim slučajevima, moramo zajamčiti pojedinačna temeljna prava“, rekla je europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Svaka mjera poduzeta na području azila, preseljenja i povratka također bi trebala u potpunosti uzeti u obzir mjere zdravstvene zaštite koje su uvele države članice radi sprečavanja širenja korona virusa“, dodala je švedska povjerenica, inače žestoka zagovornica – feminizma.

Pandemija je navodno dovela do ozbiljnog poremećaja u procedurama deportacija, jer su Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i UNHCR, kao i države članice privremeno zamrznule operacije deportiranja, u pokušaju zaustavljanja širenja virusa, prenosi New Europe.

Ipak, prema preporuci, pripremne aktivnosti trebale bi se nastaviti, a dobrovoljni povratci trebali bi dobiti prednost. Zahtjevi za azil mogli bi se pregledavati kroz osobne razgovore održane putem videokonferencije ili se čak po potrebi izostaviti, navodi se u dokumentu.

Što se tiče nacionalnih mjera poduzetih za suzbijanje širenja virusa, u smjernicama Komisije istaknuto je da mjere karantene i izolacije moraju biti „razumne, proporcionalne i nediskriminirajuće.

Danas djelujemo kao podrška državama članicama u pružanju smjernica o tome kako koristiti fleksibilnost u pravilima EU-a kako bi se osigurao kontinuitet postupaka, a u potpunosti osigurao zaštitu zdravlja i prava ljudi“, rekla je Margaritis Schinas, povjerenica za, zamislite, Promicanje europskog način života.

Iako se naš način života možda drastično promijenio u proteklim tjednima – naše vrijednosti i principi ne smiju“, dodala je.

Preporuka Komisije uslijedila je nakon najave Njemačke da će tijekom vikenda dovući 50 navodno maloljetnih imigranata, koji se trenutno nalaze na grčkim otocima. Dana 15. travnja došlo je do prvog preseljenja „maloljetnih imigranata bez pratnje“, pri čemu je 12 njih prebačeno iz Grčke u Luksemburg.

Premještanje „maloljetnih imigranata bez pratnje“ dio je sheme koju su organizirale Komisija i grčke vlasti, uz podršku UNHCR-a, IOM-a i Europskog ureda za podršku azilu (EASO), čiji je cilj ublažavanje prenapučenih migracijskih kampova u Grčkoj.