Europska Komisija zaprijetila Italiji ako desnica pobjedi na izborima

Foto: Tiziana Fabi / AFP

Predsjednica Europske Komisije Von der Leyen govorila je u četvrtak tijekom posjeta Sjedinjenim Državama samo nekoliko dana uoči talijanskih nacionalnih izbora u nedjelju, rekavši: “Moj pristup je da koja god demokratska vlada je voljna raditi s nama, mi radimo zajedno”, ali je dodala: “Ako stvari krenu u teškom smjeru, imamo alate.”

Čelnik Lige Matteo Salvini ljutito je reagirao na izjavu, rekavši da izjava zvuči kao prijetnja: “Ovo su odvratne riječi, prijeteći ton je neprihvatljiv”, rekao je, optuživši šeficu EU komisije da pokušava utjecati ili čak ucjenjivati ​​talijanske birače, prenosi Il Giornale.

“Naš klub zastupnika iznijet će nepovjerenje. U nedjelju glasuju Talijani, a ne briselski birokrati, da sam ja predsjednik Komisije EU, brinuo bih o računima za energiju,” dodao je Salvini, rekavši da bi takve izjave trebale dovesti do ostavke ili trenutne isprike.

Antonio Tajani, bivši predsjednik Europskog parlamenta i član Forza Italia, također je oštro osudio izjave Von der Leyen.

“Nije potrebno koristiti ovaj jezik”, rekao je. “Italija je demokratska i slobodna zemlja koja vjeruje u vrijednosti Europske unije.”

Čak su i politički protivnici koalicije desnog centra, poput bivšeg premijera Mattea Renzija, kritizirali riječi Von der Leyen: “Kažem predsjednici, ne smijete ni najmanje ulaziti u talijanska pitanja.”

“Mi smo za Sjedinjene Europske Države. Upravo zbog toga koga god Italija izabere, Europa mora poštovati glas Talijana. Čak i ako desnica pobijedi, Europa mora poštivati ​​izborni ishod”, dodao je Renzi.