Europska svemirska agencija (ESA) najavila je kako se nada da će do 2025. započeti s iskapanjima na Mjesecu, s ciljem pronalaženja kisika i vode.

ESA je potpisala jednogodišnji ugovor s proizvođačem raketa ArianeGroup kako bi se izvršile pripreme za novu misiju iskapanja na Mjesecu, posebice mjesečevog kamenja zvanog regolit, piše Telegraph.

Regolit prekriva čitavu mjesečevu površinu do dubine od oko 3.5 metara, a navodno ga sačinjava mješavina glina, staklene prašine, minerala i kemijskih komponenti poput željeznog oksida iz kojeg se mogu izvući kisik, voda te neki oblik goriva.

Brojne svemirske agencije okrenule su se ideji rudarenja na Mjesecu, što smatraju ključnim za podizanje trajnih baza i kolonija na tom zemljinom prirodnom satelitu.

Korištenje svemirskih izvora moglo bi biti ključ za održivo mjesečevo istraživanje, a ova studija dijelom je ESA-inog opsežnog plana da Europu učini partnerom u globalnom istraživanju tijekom idućeg desetljeća – plana koji ćemo staviti pred naše ministre radi odluke kasnije tijekom ove godine na konferenciji Space19+,“ izjavio je David Parker, direktor ljudskih i robotskih istraživanja pri ESA-i.

ArianeGroup u suradnji s ArianeSpace, namjeravaju izraditi vozilo za kretanje po Mjesecu, a iz tvrtke navode kako će misija biti odrađena bez ljudske posade na Mjesecu, već uz pomoć robotske opreme.