Broj bankrota diljem Europske unije porastao je na rekordne razine u četvrtom tromjesečju prošle godine, jer su veliki računi za energiju i visoka inflacija doveli do stečaja tisuća poduzeća.

Izvješće objavljeno prošlog mjeseca od strane Eurostata otkrilo je da su bankroti u cijelom bloku porasli za 26,8 posto u usporedbi s prethodnim kvartalom, dosegnuvši najvišu razinu u povijesti.

Stečajevi su porasli u sva četiri tromjesečja prošle godine, dok su se registracije novih poduzeća blago smanjile za 0,2 posto u četvrtom tromjesečju u usporedbi s trećim tromjesečjem 2022. No registracije novih tvrtki ostale su visoke, premašivši brojke zabilježene prije pandemije Covid-19.

Stečajevi su porasli u svim sektorima, ali tvrtke u industriji prijevoza i skladištenja, kao i sektori smještaja i usluživanja hrane, posebno su loše poslovale, s porastom zahtjeva za nesolventnost za 72,2 posto, odnosno 39,4 posto.

Poduzeća iz zdravstva i socijalnih djelatnosti također bilježe porast stečajeva od 29,5 posto.

Bankroti u Francuskoj ukupno su skočili za 50 posto, dok je broj malih i srednjih poduzeća (SME) prošle godine porastao za 78 posto, a više od 30 posto njih podnijelo je prijave u četvrtom tromjesečju, prema Altaresu, tvrtki za komercijalne podatke u Francuskoj.

Stečajevi u Belgiji također su bili posebno zamjetni, s godišnjim porastom od 44 posto.

Generalni direktor BusinessEuropea Markus J. Beyrer nazvao je povećanje “alarmantnim”.

“To je najviša stopa bankrota u EU otkako se prikupljaju podaci o njima. Prostor za poslovanje postaje sve tijesniji, posebno za mala i srednja poduzeća. Mnogi su stečajevi umjetno odgođeni zbog vladinih mjera potpore u jeku pandemije koronavirusa; ovo se sada bliži kraju.”

Dodao je da je razlog za taj trend trostruk: visoki troškovi energije, visoki troškovi materijala i proizvodnje te sve veći troškovi rada.

“Kada državna potpora postane slabija, a plaće i troškovi financiranja rastu, tvrtkama koje se bore za opstanak bit će to nemoguća misija”, dodao je Ludovic Subran, glavni ekonomist Allianza.