Kao što smo već nebrojeno puta mogli primijetiti, za sve loše što se događa u svijetu na neki način su krivi Rusi, a ako ne oni, onda pak Iranci. Nakon što su zadnji put „iranski državni hakeri“ optuženi da kradu srednjoškolske udžbenike u Nizozemskoj, sada je došao red na Ruse da preuzmu krivicu za nešto. Pošto je glavna tema dana pandemija korona virusa, našlo se zgodnim optužiti Ruse za nešto vezano uz tu aktualnu temu. Tako su institucije Europske Unije optužile Rusiju i njene medije da šire dezinformacije o korona virusu i epidemiji koju je isti izazvao.

Ruski mediji pokrenuli su značajnu dezinformacijsku kampanju usmjerenu protiv zapadnih zemalja kako bi pogoršali utjecaj koronavirusa te izazvali paniku i sumnju“, navodi se u dokumentu Europske unije, kojeg je izradila Europska služba za vanjske poslove (EEAS).

Ruski državni mediji, izdanja koja podržavaju Kremlj, provode značajnu dezinformacijsku kampanju o korona virusu. Cilj dezinformacija iz Kremlja je pogoršati zdravstvenu krizu u zapadnim zemljama unutar šire strategije slabljenja europskih društava.

Rusija je odlučno odbacila optužbe kao neutemeljene.