Europski embargo mogao bi zbog povećanja cijene nafte i pogodovati Rusiji, tvrdi analitičar

Zabrana uvoza ruske sirove nafte koju su predložile vlasti EU samo će povećati prihode Moskve od nafte, smatra Norbert Rucker, švicarski ekonomski analitičar Julius Baer.

Utjecaj zabrane na Rusiju je sporan, rekao je analitičar u intervjuu za švicarski tiskovni list 20 Minuten, dodajući da bi EU mogla imati bolje alternative za slabljenje Rusije, poput kaznenih carina.

Oglas:

Ranije ovog tjedna, Europska unija je predstavila plan za zabranu uvoza ruske nafte za svih svojih 27 država članica. Mjera, koja bi trebala pogoditi ruske nacionalne financije, dolazi kao dio kampanje sankcija bez presedana koju je Zapad pokrenuo protiv Moskve zbog njezine vojne operacije u Ukrajini.

“Sada je veliko pitanje vrši li Zapad pritisak na Kinu i Indiju; tada bi embargo imao puno veći učinak”, rekao je Rucker, dodajući da bi takav korak otežao energetski bogatoj Rusiji da pronađe kupce za svoju naftu diljem svijeta.

Prema riječima stručnjaka, očekuje se da će zabrana dodatno napuhati globalne cijene sirove nafte, koje su u jednom trenutku u ožujku skočile na 120 dolara po barelu, pomažući Rusiji pogođenoj sankcijama da poveća svoje prihode od nafte.