Europski parlament ovog tjedna usvojio je zakon kojim će zabraniti distribuciju i upotrebu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu do 2021. godine. Proizvođači plastičnih boca također će biti obvezni reciklirati 90 posto svojih proizvoda do 2025.

Količina plastičnog otpada u morima i oceanima raste, na štetu ekosustava, biološke raznolikosti, a potencijalno i na ljudsko zdravlje što stvara raširenu zabrinutost,“ stoji u novom zakonu.

Istovremeno se gubi vrijedan materijal koji bi se mogao vratiti u gospodarstvo. Plastika čini oko 80 do 85 posto ukupnog otpada u moru, uključujući i onaj na plažama.

Oko polovice ovog otpada u europskim morima čini plastični predmeti za jednokratnu upotrebu poput slamki, plastičnih čaša i pribora za jelo. Oko 27 posto otpada na plažama čini oprema za lov na ribe.

Kako navodi zakon, plastični otpad danas se pronalazi u brojnim morskim vrstama poput kornjača, kitova, tuljana te često i ptica, dok su ribe vjerojatno i najugroženije.

Europske zemlje trenutno recikliraju tek četvrtinu od oko 25 milijuna tona plastike koja se proizvede u godinu dana.

Veliki problem pritom predstavljaju i opušci koji se razgrađuju oko deset godina u vodi, a koji sadrže brojne toksične spojeve. Zakon također namjerava srezati njihovu zastupljenost u otpadu u morima za 50 posto do 2025. te za 80 posto do 2050.