Europski parlament izglasao je rezoluciju koja dovodi u pitanje sposobnost Mađarske da sljedeće godine preuzme rotirajuće predsjedanje Europskim vijećem, navodeći zabrinutost zbog pogoršanja vladavine prava i kršenja temeljnih vrijednosti EU.

Rezolucija, koja je simbolična i neobvezujuća, izglasana je s 442 glasa za, 144 protiv i 33 suzdržana. Prijedlog su široko podržale liberalne stranke, uključujući Europsku pučku stranku (EPP), Socijaliste i demokrate (S&D), Renew Europe, Zelene i ljevicu.

U tekstu je istaknuta zabrinutost nekih zakonodavaca EU o tome koliko vjerodostojno Mađarska može ispuniti zadatak predsjedanja Europskim vijećem u drugoj polovici sljedeće godine “s obzirom na njezino nepoštivanje zakona EU i ugrađenih vrijednosti”.

Zastupnici Europskog parlamenta koji su bili koautori teksta pozdravili su rezultat glasovanja u četvrtak. Među njima su bili Sophie in ‘t Veld i Daniel Freund — dugogodišnji kritičar administracije mađarskog premijera Viktora Orbána koji je s vremena na vrijeme graničio s histerijom.

“Velika većina u Europskom parlamentu je za našu rezoluciju, koja dovodi u pitanje sposobnost Orbánove vlade da organizira predsjedanje Vijećem 2024. Ne smijemo dopustiti da autokrat bude na čelu EU-a!” Freund je objavio na društvenim mrežama.

“Ne mislim da je Europska unija tim za kampanju za gospodina Orbána, mi smo mu to dopuštali zadnjih 13 godina, tako da je dosta”, dodala je nizozemska europarlamentarka Sophie in ‘t Veld.

Rezolucija poziva Europsko vijeće da pronađe “odgovarajuće rješenje” za njihovu zabrinutost oko organizacije koju vodi Mađarska ili će se u protivnom suočiti s “odgovarajućim mjerama” parlamentaraca. Nikakvi daljnji detalji o tome kako bi te takozvane mjere izgledale nisu dostupni.