Glasanje Europskog parlamenta uslijedilo je tijekom rasprave o predstojećoj konferenciji Ujedinjenih naroda o „klimatskim promjenama“ koja je zakazana za 2. prosinca, a istog dana „znanstvenici“ su upozorili da je naš planet prešao nekoliko prekretnica.

Europski parlament proglasio je „globalnu klimatsku i ekološku izvanrednu situaciju“, pozivajući sve države članice da se obavežu na nultu stopu emisija stakleničkih plinova do 2050. godine.

U omjeru 429 naspram 225 glasova, zastupnicisu podržali zakon kojeg je izradio Pascal Canfin iz stranke Obnovi Europu, koji je podnesen početkom ovog mjeseca nakon što su Sjedinjene Države započele proces službenog povlačenja iz Pariškog klimatskog sporazuma koji postavlja ciljeve za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Rezolucijom se pozivaju članice Europske unije da smanje emisije za 50 posto do 2030. kako bi postale „klimatski neutralne“ do 2050. godine, što je 15 posto više u odnosu na trenutni cilj Mreže za klimatske akcije, koalicije nevladinih organizacija koja potiče minimiziranje klimatskih promjena koje su izazvali ljudi, a koje se nazivaju „šokantno nedovoljnima“.

Proglašenje „izvanredne situacije“ uključuje, između ostalog, uvođenje poreza na emisiju ugljičnog dioksida, smanjenje zagađenja, veća ulaganja u financijska poduzeća i zaštitu europskih zelenih površina.

Međutim, Češka, Mađarska i Poljska, koje se oslanjaju na ugljen, nerado se obvezuju na „neutralnost ugljika“ do 2050. godine, rekavši da je prelazak na čistu energiju težak i zahtijeva dodatna sredstva.