Europski parlament objavio je u ponedjeljak, 2. siječnja, da je pokrenuo hitan postupak, nakon zahtjeva belgijskog pravosuđa za ukidanje imuniteta dvojici europarlamentaraca u istrazi korupcije o navodnom mitu koje je Katar nudio europskim dužnosnicima i državnim službenicima, izvijestile su novinske agencije AFP i EFE.

Dvojica zastupnika u Europskom parlamentu su Talijan Andrea Cozzolino i Belgijac Marc Tarabella, obojica članovi skupine Europskih socijaldemokrata (S&D).

“Na zahtjev belgijskih pravosudnih tijela, pokrenula sam hitan postupak za skidanje imuniteta dvojici zastupnika u Europskom parlamentu. Neće biti nekažnjivosti. Ništa”, obećala je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na Twitteru.

Pozvala je “sve službe i odbore da daju prednost ovoj proceduri s ciljem da se završi 13. veljače”, kada počinje drugo ovogodišnje plenarno zasjedanje Europskog parlamenta.

Prva plenarna sjednica održat će se od 16. do 19. siječnja, ali europski birokratski mehanizmi ne bi dopustili da se završi u to vrijeme, stoga je Metsolin rok za veljačku sjednicu.

Nekoliko sadašnjih i bivših dužnosnika i državnih službenika EU-a optuženo je u slučaju koji je povezan s navodnim novcem koji su ponudili Katar i Maroko za promicanje pozitivnog imidža Katara i utjecaj na institucije EU-a, uključujući dopuštanje bezviznog putovanja za Katarce u EU.