Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta usvojio je Izvještaj o borbi protiv organiziranog kriminala, u kojem traže otvaranje arhiva jugoslavenskih tajnih službi kako bi se iskorijenile političke i administrativne veze s organiziranim kriminalom. U izvješću se dodaje da organizirani kriminal na ovim prostorima vuče korijene iz komunističkog sustava i razdoblja prije raspada Jugoslavije.

Odbor u izvješću napominje da su veze između organiziranog kriminala, politike i biznisa postojale prije raspada Jugoslavije i da su se nastavile od 1990-ih.

Kao i svugdje u svijetu, organizirani kriminal i korupcija znače, između ostalog, štetu povjerenju velike većine redovnih građana u svoje javne institucije i jedni u druge. Zato je organizirani kriminal glavna prepreka naporima društava u zemljama zapadnog Balkana da razviju svoje države, svoja gospodarstva i druga područja života”, rekao je europarlamentarac Lukas Mandl, parlamentarni pregovarač o Izvješću.

Vladavina prava i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije dva su ključna područja u kojima zemlje zapadnog Balkana moraju pokazati opipljive rezultate kako bi krenule naprijed na svom europskom putu. Tek tada regija može napredovati na svom europskom putu. Stoga su potrebne reforme, posebno znajući da je organizirani kriminal na zapadnom Balkanu duboko ukorijenjen u povijesti.

Posebno zbog povijesnih korijena organiziranog kriminala, jedan od glavnih ciljeva spomenutih u Izvješću Europskog parlamenta bit će otvaranje arhiva o obavještajnim aktivnostima država bivše Jugoslavije”, rekao je Mandl.