Europski parlament usvojio tekst kojim se ubijanje fetusa proglašava „ljudskim pravom“ i „ključnom zdravstvenom zaštitom“

Europski parlament prihvatio je u četvrtak izvješće koje opisuje pobačaj kao „ključnu zdravstvenu zaštitu“ i „ljudsko pravo“.

Europski parlament usvojio je dokument 24. lipnja sa 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržanih na svom plenarnom zasjedanju u Bruxellesu u Belgiji.

U dokumentu o stajalištu od 17. lipnja Europska biskupska komisija (COMECE) odgovorila je na rezoluciju Odbora Europskog parlamenta za prava žena i ravnopravnost spolova koji je proglasio da su usluge seksualnog i reproduktivnog zdravlja (SRH) „ključne zdravstvene usluge koje bi trebale biti dostupne svima“ i uključuju „sigurnu i pravnu skrb te usluge pobačaja“.

Rezolucija navodi da je „uskraćivanje skrbi o pobačaju oblik rodno uvjetovanog nasilja“, vodeći posebno pitanje s Poljskom, koja je zabranila eugenički pobačaj usmjeren na bebe s invaliditetom ili genetske abnormalnosti poput Downovog sindroma.

Europski parlament je u četvrtak objavio prateće „obrazloženje“, tvrdeći da izvještaj „dolazi u ključnom trenutku u EU, uz reakciju i nazadovanje ženskih prava koja uzimaju maha i doprinose eroziji stečenih prava i ugrožavanju zdravlja žena“.