Europski parlament zove Muska na raport, nisu zadovoljni idejom slobode govora na Twitteru

Foto: Hannibal Hanschke

Bruxelles je navodno pozvao tehnološkog milijardera Elona Muska u Europski parlament kako bi razgovarali o problemima “govora mržnje” u vezi s njegovom mrežom društvenih medija Twitter.

Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta, navodno je pozvala Muska u Bruxelles kako bi razgovarali o problemima “govora mržnje” oko Twittera, tvrdi se u izvješćima objavljenim u utorak.

Transnacionalni blok opetovano se posvađao s bivšim najbogatijim čovjekom na svijetu zbog njegove podrške slobodi govora na platformi, a vlasti su prijetile da će u potpunosti zabraniti milijarderevu kompaniju društvenih medija u EU ako on odbije cenzurirati sadržaj koji Bruxelles smatra problematičnim.

Prema izvješću lista Politico, Metsola je sada pozvala Muska da se pojavi ispred Europskog parlamenta, pozivajući tehnološkog mogula da se pojavi ispred tijela kako bi se javno pozabavio pitanjima u vezi s moderiranjem sadržaja.

“Twitter igra središnju ulogu u demokratskom životu Europske unije i omogućuje mogućnost građanskog diskursa”, navodno je napisala Metsola u pismu Musku.

“Twitter ne bi trebao nenamjerno postati katalizator govora mržnje, uplitanja u izbore i dezinformacija”, nastavila je prije nego što je navodno napisala da je “uvjerena” da će vlasnik Twittera prihvatiti poziv.

Dok je tekst Metsolina pisma milijarderu bio pristojan, nedavna povijest između Muska i Europske unije ukazuje na to da svaki takav posjet parlamentu vjerojatno neće biti u prijateljskom ozračju.

Otkako je početkom ove godine preuzeo kontrolu nad tvrtkom, Musk je bio pod gotovo stalnim napadima vlasti EU zbog njegove iskazane podrške slobodi govora, a eurokrati su bili zabrinuti da on možda neće biti voljan cenzurirati sadržaj koji smatraju problematičnim.