Europski političari ne žele stvaranje registra ljevičarskih esktremista

© Kristoffer Trolle
© Kristoffer Trolle

Nakon što su njemačke vlasti zatražile uspostavu europskog registra ekstremnih ljevičara, mnogi političari EU izjavili su kako takav popis ne žele vidjeti, piše Sveriges Radio.

Otkako se brojka ozlijeđenih policajaca u Hamburgu popela na gotovo 500, njemačke vlasti najavile su da se namjeravaju ozbiljno suprotstaviti divljanju ljevičarskih ekstremista na ulicama te zemlje. Istu stvar zatražili su i u EU.

Međutim, dobro ukorijenjeni pro-ljevičarski politički establišment EU nije baš za ovakvu opciju, a o razlozima se može nagađati.

Slična ideja postojala je već 2001., nakon samita EU u Göteborgu. Međutim, tada takva ideja nije zaživjela.

Godine 2007., ponovno je ista tema isplivala na površinu nakon što su ekstremni ljevičari još jednom divljali tijekom sastanka skupine G8 u Njemačkoj. Tada su neki od ekstremista uvršteni u takozvanu „Šengensku bazu podataka“ – SIS, pa im je time bilo zabranjeno putovati u druge zemlje prilikom raznih međunarodnih sastanaka.

Sada neki političari vide prepreku u stvaranju ovakvog registra, što brane tobožnjom idejom da je nemoguće povući granicu između „legitimnih prosvjednika i nasilnika.

Pored toga, neki navode kako bi registar bio nelegalan po nekim točkama. Jedna od takvih je švedska članica stranke Umjerenih, Beatrice Ask, koja vjeruje kako uopće nema potrebe za ovakvim registrom.

Ne mislim da su stavovi na razini EU rješenje, a popisi na osnovu političkih stajališta također su ilegalni u Švedskoj,“ izjavila je Ask.

Autor: Tribun