Dio zastupnika Europskog parlamenta na Svjetskom kongresu protiv smrtne kazne zatražio je da EU ukine i zabrani trgovinu sa zemljama u kojima još uvijek postoji smrtna kazna.

Članovi Socijaldemokrata i Zelenih zatražili su od vlasti EU da primjene načelo uvjetovanja trgovanja s pojedinim zemljama ovisno o razini ljudskih prava, posebice kada su u pitanju afričke, karipske i pacifičke države, prenosi New Europe.

Kao državljani EU, mi kažemo ‘NE’ smrtnoj kazni… ta poruka mora se čuti diljem svijeta. EU bi trebala vlastima olakšati blokadu trgovine, na primjer sa zemljama koje još imaju smrtnu kaznu,“ rekao je Alex Mayer, član Vijeća za ekonomska i monetarna pitanja.

Međutim, čini se kako je inicijativa naišla na mlaku reakciju te da nema previše šanse postići cilj. Rijetki žele riskirati trgovinske odnose EU s preko 100 zemalja svijeta i ukupno oko 1.5 milijardi ljudi.

Među 53 zemlje svijeta koje još uvijek imaju smrtnu kaznu u svom pravosudnom sustavu su i Kina, Indija, SAD, Japan i Singapur.