Najviši sud Europske unije (ECJ) odredio je da troškovi zastupnika Europskog parlamenta moraju ostati tajna, prenosi The Independent.

Iako su novinari te brojni aktivisti zahtijevali javno objavljivanje troškova zastupnika Europskog parlamenta, s ciljem veće transparentnosti, ECJ je odlučio da Europski parlament ima pravo odbiti zahtjeve o ovim informacijama na temelju toga da bi one mogle naštetiti „zaštiti privatnosti i integriteta pojedinca.

Sud je također odredio da informacije ne smiju puštati u javnost u anonimnom obliku jer bi to predstavljalo „veliki administrativni teret“ za brisanje imena, a samim time bi dokumenti bili beskorisni.

Europski parlament više je puta odbijao objaviti detaljne informacije o putnim troškovima, dnevnicama i drugim troškovima vezanih za rad 751 člana Europskog parlamenta.

Procjenjuje se da oko 450 milijuna eura budžeta Parlamenta odlazi na plaće, putne troškove i uredske troškove, uz dodatnih 40 milijuna eura koji pokrivaju druge troškove.

Skupina novinara koja je tražila ove informacije potječe iz svih 28 zemalja članica EU, a od Parlamenta su zatražili podatke za protekle četiri godine rada.

Dodajmo da zastupnici Europskog parlamenta trenutno ne moraju čuvati svoje račune s putovanja niti bilo kome pokazivati na što su potrošili novac. Prosječna plaća zastupnika iznosi oko 8600 eura mjesečno, uz mnoge dodatke.