Razlog je, pogađate, bojazan da bi čovjeku koji zagovara kršenje ljudskih prava netko mogao kršiti ljudska prava u drugoj zemlji.

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u posljednji trenutak zaustavio je deportaciju radikalnog islamskog propovjednika El Hadi Doudija iz Francuske u Alžir.

Doudi, 63-godišnji poznati propovjednik ekstremnog islamizma u utorak je dobio obavijest da će biti deportiran nazad u Alžir te je stavljen u pritvor. Međutim, ECHR je kontaktirao francusko Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdeći kako će biti potrebno nekoliko dana za pregled njegova slučaja prije deportacije, piše La Croix.

Imam El Hadi Doudi koji je djelovao u Marseilleu, poznat je po svojim ekstremističkim stavovima i radikalnim propovijedima, zbog čega su mnogi već tražili njegovo izbacivanje iz zemlje.

Doudi je u svojim propovijedima u džamiji As-Sunna otvoreno propagirao mržnju prema šijitima, ženama, preljubnicima, Židovima i drugim skupinama. As-Sunna je tijekom prosinca prošle godine privremeno zatvorena na šest mjeseci.

ECHR je obustavio proces deportacije zbog mogućnosti da bi njegov povratak u Alžir mogao rezultirati nehumanim odnosom tamošnjih vlasti prema njemu. Doudijev odvjetnik izjavio je kako bi on mogao biti podvrgnut mučenju u slučaju povratka u Alžir.