Europski sud za ljudska prava potvrdio – vaša djeca su vlasništvo države

Foto: ADF International

Europski sud za ljudska prava odbacio je zahtjev njemačkog bračnog para koji se već godinama bori za pravo da svoju djecu školuje kod kuće, te potvrdio da je vlast bila u pravu kad im je privremeno oduzela djecu.

Školovanje kod kuće, poznato još kao homeschooling, je nezakonito u Njemačkoj, no Dirk i Petra Wunderlich, koji sad imaju već pedesetak godina, smatraju da je njihovo pravo na privatnost doma i obiteljskog života narušeno kad su im njemačke vlasti 2013. godine privremeno oduzele djecu. Tri tjedna kasnije djeca su vraćena roditeljima nakon što su pristali da djecu pošalju u javnu školu.

Jednoglasnom odlukom, sud je odlučio da su postojali „bitni i dovoljni razlozi za lišavanje dijela roditeljske skrbi, te privremeno isključenje djece iz obiteljskog doma“.

[do_widget id=text-53]

Robert Clarke, odvjetnik Wunderlichovih najavio je žalbu na odluku suda, dodavši da su „Petra i Dirk Wunderlich samo htjeli svoju djecu obrazovati u skladu sa svojim uvjerenjima, te su odlučili da je obiteljsko okruženje za to najprikladnije“.

Njihovo četvero djece danas imaju 19, 18, 16 i 13 godina. Kad je najstarija kćer došla u dob za upis u školu 2005. godine, Wunderlichovi su odbili upisati ju u školu, te su stoga plaćali novčane kazne i dobivali prekršajne prijave, no nisu mijenjali svoju odluku.

Između 2008. i 2011. godine živjeli su s djecom u inozemstvu, nakon čega su se vratili u Njemačku. 2012. godine je obiteljski sud u Darmstadtu Wunderlichovima oduzeo njihovo pravo na odluku na koji način će se njihova djeca obrazovati i gdje će živjeti, te to pravo dao centru za socijalnu skrb.

Djeca su roditeljima oduzeta 29. kolovoza 2013. godine, a vraćena su tri tjedna kasnije nakon što je socijalna služba utvrdila da je njihova razina znanja zadovoljavajuća, te nakon što su roditelji suočeni s ucjenom pristali poslati svoju djecu u školu.

Nakon što su školsku godinu 2013.-2014. djeca provela u javnoj školi, roditelji su ponovno odlučili djecu isključiti iz sustava, nakon čega je protiv njih ponovno podignuta prijava zbog kršenja zakonske odluke.

Sud je obrazlažući svoju presudu napomenuo da je Dirk Wunderlich svojevremeno izjavio da su „djeca vlasništvo svojih roditelja“, te da su „nadležne službe prema u to vrijeme dostupnim informacijama opravdano pretpostavile da su djeca izolirana od vanjskog svijeta, da nemaju kontakt s nikim izvan obitelji, te da postoji opasnost po njihov fizički integritet“.

IZVORAP