Europski sud pravde (ECJ) donio je niz odluka o slučajevima deportacije imigranata koji su ili bili osuđeni za zločine ili se smatrali sigurnosnom prijetnjom, odbivši zahtjeve za njihove deportacije zbog navodne mogućnosti suočavanja s mučenjem u svojim zemljama.

ECJ je donio odluku za tri slučaja koji uključuju imigrante iz Konga, Obale Bjelokosti i Čečenije, kojima je odbijen zahtjev za azil u Belgiji i Češkoj, jer su ili bili osuđeni za teška kaznena djela ili su smatrani prijetnjom nacionalnoj sigurnosti obje zemlje, izvješćuje Il Giornale.

Sud navodi da uskraćivanje azila ne znači da će tražitelji azila biti automatski deportirani, tvrdeći da oni i dalje spadaju pod zaštitu Ženevske konvencije. Pored toga, ukoliko postoje navodni dokazi da im u matičnim zemljama prijeti progon, mučenje ili smrt, imigranti se ne smiju deportirati iz Europe.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini nedavno je obećao da će započeti deportacije kriminalnih imigranata u njihove matične zemlje te je već pripremio novac za pomoć u pregovaranju o transferu ilegalnih imigranata u zemlje s kojima Italija nema sporazume o repatrijaciji.

Salvini je komentirao presudu: „Zato je važno promijeniti ovu Europu glasanjem za Legu 26. svibnja“, te dodao: „Međutim, ne mijenjam svoje mišljenje i ne mijenjam zakon: tražitelji azila koji siluju, kradu i prodaju drogu, svi će se vratiti svom domu. A u Uredbi o sigurnosti postoje još stroža pravila protiv krijumčara i trgovaca ljudima.

Dekret o migraciji i sigurnosti izrađen je i usvojen u talijanskom parlamentu prošle godine, unatoč izvjesnom protivljenju senatora iz koalicijske stranke Pokreta pet zvjezdica (M5S). U dekretu se također ukida dozvola za humanitarno boravište, za koju vlada očekuje da će dovesti do toga da će oko 2.000 migranata mjesečno napustiti zemlju kako bi se vratili u svoju domovinu.