Foto: Shutterstock

Brojčano stanje insekata u europskim zemljama znatno se smanjio posljednjih desetljeća. Posljednje istraživanje pokazalo je da je u posljednjih 25 godina broj insekata u prirodi diljem Njemačke pa za tri četvrtine, što je šokiralo znanstvenike.

Insekti su ključni i sastavni dio života na Zemlji, kao oprašivači i kao plijen za druge životinje. Novo istraživanje pokazalo je da su gotovo sve vrste insekata desetkovane, što bi u budućnosti moglo imati dalekosežne posljedice na prirodu.

Istraživanje koje je provedeno u Njemačkoj pokazalo je da su naročito pogođena područja u kojima dominira poljoprivreda. O uzrocima se nagađa, no većina pokazatelja ukazuje da je krivac upravo ljudski utjecaj, ponajprije uslijed uporabe insekticida poput nikotinoida, kao u kultivacija poljoprivrednih područja čime insekti gube svoja prirodna staništa.

Činjenica da svjedočimo toliko značajnom opadanju broja insekata je alarmantna“, smatra voditelj istraživanja Hans de Kroon sa sveučilišta Radboud iz Nizozemske.

Insekti sačinjavaju dvije trećine svog života na Zemlji, no događa se određeni zastrašujući pad njihove populacije. Velike površine činimo negostoljubivima za insekte, kao i za druge oblike života, te bismo mogli reći da smo na putu prema ekološkom armagedonu. Ako izgubimo insekte, sve ćemo izgubiti.

Istraživanje se bazira na radu nekoliko desetaka entomologa diljem Njemačke koji su još 1989. godine počeli sa striktnom standardizacijom pri skupljanju insekata. Posebni šatori s ljepilom za insekte koriste se za hvatanje istih i njihovo kasnije sortiranje. Tijekom godina zabilježeno je znatno opadanje broja uhvaćenih insekata, i to na različitim lokacijama, uključujući zaštićena područja u kojima nema poljoprivrednih aktivnosti.