Euroskeptici bi mogli osvojiti 30 posto glasova na izborima za EU parlament

Euroskeptične stranke mogle bi na predstojećim izborima za Europski parlament osvojiti trećinu glasova, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja. Politički analitičari strahuju da bi takav ishod mogao destabilizirati politički sustav u Europi, te učiniti Bruxelles nemoćnim.

Izvješće Europskog vijeća za strane poslove navodi da će ovi izbori biti „najznačajniji u povijesti EU“, te da je moguće da euroskeptične stranke osvoje više od 30 posto mjesta u Europskom parlamentu „ako njihova popularnost nastavi rasti“.

Unatoč rastu popularnosti  protu-establišmentskih stranaka i jačanja njihovog utjecaja, izvješće nastavlja s tvrdnjom da većina građana ipak i dalje podupire projekt Europske Unije. No ono što je važnije jest da su euroskeptične i protu-establišmentske snage sve glasnije i sve utjecajnije. Savršeni primjer su Žuti prsluci koji u Francuskoj već nekoliko mjeseci vode otvorenu borbu protiv vlasti Emmanuela Macrona.

[do_widget id=text-53]

Mnogi politički analitičari slažu se da EU projekt proživljava duboku krizu povjerenja običnih građana koji više ne vide poveznicu između svojih interesa i politike u Bruxellesu. Prema njima, aktualno status quo stanje moglo bi vrlo brzo prerasti u revoluciju širih razmjera.

Autori izvješća nude nekoliko strategija za pro-EU snage kako se boriti protiv euroskepticizma. Jedna on njih je strategija „zavadi pa vladaj“ koja se temelji na poticanju razmirica među euroskeptičnim strankama kako bi ih spriječili da zajednički surađuju.

Druga strategija je pomalo već dosadno promicanje teze o Puitinovim agentima, nešto na što zapadni medijsko-politički establišment ima očiti fetiš.

Izvješće tako nastavlja s uvjeravanjem da će predstojeći izbori biti metom ruskog uplitanja, te nastavlja sa zastrašivanjem da bi te nove stranke mogle znatno utjecati na zajedničku EU politiku prema Rusiji.

Izvješće nastavlja s nabrajanjem načina na koji bi te stranke mogle surađivati, te ističe da bi po naizglednija situacija bila ujedinjenje svih europskih desnih protuestablišmentskih stranaka. Također se kao mogućnost navodi i zajednička suradnja krajnje ljevice, euroskeptika i kranje desnice, sa zajedničkim ciljem rušenja aktualnog establišmenta, no taj scenarij je najmanje vjerojatan.