Mislili ste da od PTSP-a oboljevaju samo ratni veterani, sudionici teških prometnih nesreća, žrtve silovanja, razbojstava i fizičkih zlostavljanja? Varate se, a čini se da su u posljednje vrijeme ovim poremećajem iznimno pogođeni Facebook moderatori. Znate, to su oni dečki i cure koji marljivo pregledavaju vaše objave i brinu se da su iste politički korektne i u skladu s „prihvatljivim načinom razmišljanja“.

Da, doista, ti dušebrižnici koji obično stoje iza onih 30-dnevnih blokada vašeg korisničkog računa strašno su pogođeni onime što vide u tim vašim objavama da su razvili PTSP i sada traže 52 milijuna dolara odštete od Facebooka, na što je tvrtka očito i pristala. A za sve ste krivi vi, dragi naši čitatelji, da ste samo bili malo savjesniji….

Facebook zapošljava tisuće moderatora koji pregledavaju sadržaj korisničkih objava, posebno onih koje budu prijavljene od strane drugih korisnika ili algoritama.

Facebook je pristao platiti ukupno 52 milijuna dolara odštete svojim aktualnim i bivšim moderatorima korisničkih sadržaja koji su razvili neki oblik psihičkih poremećaja na svom poslu. Nagodba se odnosi na više od 11.000 moderatora kojima se pojavila depresija, ovisnost i drugi oblici psihičkih poremećaja dok su radili za Facebook. Moderatori se žale da su tijekom pregledavanja sadržaja bili izloženi govoru mržnje, prikazima nasilja i ostalog eksplicitnog sadržaja.

Nagodba se odnosi na moderatore iz američkih saveznih država Arizona, California, Florida i Texas koji su bili angažirani 2015. godine, a svaki od oštećenika primiti će minimalno 1.000 dolara, dok će neki primiti i do 50.000 dolara odštete. Konačnu presudu donijeti će kalifornijski sud do kraja ove godine.