Facebook – sveprisutna društvena mreža koja narušava privatnost – tužiti će regulatore Europske komisije. Naime, iz Facebook-a se žale kako istraga EU narušava njihovu privatnost.

Europska komisija trenutno istražuje ima li Facebook-ova internetska tržnica nekorektnu prednost u odnosu na konkurente te kako tvrtka prikuplja i unovčava privatne podatke korisnika. Facebook je istražiteljima dao gotovo dva milijuna stranica dokumenata posljednjih mjeseci, ali tvrtka sada kaže da su regulatori otišli predaleko.

Izuzetno široka priroda zahtjeva Komisije znači da bi se od nas tražilo predati pretežno nevažne dokumente,“ izjavio je u ponedjeljak izaslanik Facebook-a Tim Lamb u izjavi. Ti dokumenti uključuju „vrlo osjetljive osobne podatke kao što su medicinski podaci zaposlenika, osobni financijski dokumenti i privatni podaci o članovima obitelji zaposlenika.

Lamb je dodao da će se Facebook boriti protiv ove istrage na sudu. Kompanija će također podnijeti zahtjev Općem sudu EU-a u Luksemburgu da zaustavi sve daljnje zahtjeve za podacima dok se ne razmotri tužba.

Da bi Facebook tužio bilo koga zbog upada u privatnost, mogao bi naići na bizarnu inverziju stvarnosti. Doista, tvrtka Marka Zuckerberga zaradila je milijarde dolara trgujući korisničkim podacima, od kojih su neki privatni. Dok se Lamb žali zbog davanja zdravstvenih kartona svojih zaposlenika u EU-u, godine 2018. Facebook je uhvaćen u neugodnoj situaciji zbog slanja liječnika u brojne američke bolnice kako bi ih uvjerio da podijele medicinsku dokumentaciju pacijenata.

Tjedan dana ranije ispostavilo se da tvrtka skenira poruke svojih korisnika, a u nekim je slučajevima kopala u zapisnicima chata kako bi izbrisala poruke u kojima su sudjelovali njezini rukovoditelji. Nekoliko dana nakon objave, Facebook je priznao da prati ljude koji se čak i ne prijavljuju na tu mrežu, stvarajući takozvane „shadow profile“ na temelju njihovih navika pregledavanja izvan te mreže.

Sve su ove glasine i još mnogo toga potvrđeno je nakon skandala s Cambridge Analyticom početkom 2018. godine. Ukratko, u skandal se uključila privatna tvrtka koja koristi aplikaciju treće strane za prikupljanje osobnih podataka oko 87 milijuna korisnika Facebooka. Nakon što je priča izašla u javnost, ispostavilo se da Facebook dopušta većem broju kompanija pristup podacima privatnih korisnika, uključujući i osobne poruke.

Facebook će se vjerojatno suočiti s malo suosjećanja javnosti zbog navodnog kršenja privatnosti EU. Dužnosnici EU rekli su da su informacije koje su prikupili u skladu s uobičajenom istragom o nepovjerenju.

Dok se tvrtka bori protiv regulatornih tijela u Europi, Zuckerberg će se u srijedu pojaviti pred američkim pravosudnim odborom u Washingtonu, kako bi svjedočio pred njim i pred pododborom za zaštitu tržišnog natjecanja. Zuckerberg neće biti sam na saslušanju, a pratit će ga izvršni direktor Amazona Jeff Bezos, izvršni direktor Applea Tim Cook i izvršni direktor Googlea Sundar Pichai. Zastupnici će upotrijebiti svjedočenje tehničkih kompanija kako bi sastavili izvještaj čiji je cilj ažuriranje zakona o monopolu SAD.


Nadzorni odbor Facebook-a za cenzuru sačinjen od marksista, zagovornika šerijata i Sorosevih plaćenika