Facebook od 8. siječnja prisiljava korisnike WhatsAppa na dijeljenje osobnih podataka ili im ukida račun

Korisnici WhatsAppa odsad moraju podijeliti svoje osobne podatke s matičnom tvrtkom Facebook, stoji u novoj politici privatnosti aplikacije – suprotno svemu što je na platformu privuklo korisnike usmjerene na privatnost.

Facebookova nova politika kreirala je tako WhatsApp koji traži privatne podatke koji znatno nadilaze imena i slike profila s Facebookom i drugim potprogramima. Telefonski brojevi, adresari, ažuriranja statusa, pa čak i detaljni podaci o vrsti telefona koji koriste, dostavljaju se Facebooku.

Svi oni koji posluju preko WhatsAppa također su prisiljeni na podjelu informacija o adresama za dostavu, kupnjama i potrošenom novcu, jer prema novoj politici Faceboka, on ima pravo na pristup takvim informacijama. Promjene su potiho objavljene na web stranici u ponedjeljak.

Tvrtka je korisnicima otkrila da se njihovi osobni podaci mogu koristiti za „pomaganje u radu, pružanju, poboljšanju, razumijevanju, prilagođavanju, podršci i prodaji naših usluga“, upozoravajući ih da tobožnja messenger usluga usmjerena na privatnost nije onoliko sigurna koliko se to čini.

Zapravo, politika privatnosti WhatsAppa sada priznaje da nadgleda sadržaj korisnika kako bi se navodno „borili protiv neželjene pošte, prijetnji, zlostavljanja ili kršenja autorskih prava“ – bilo da su u pitanju šifrirani ili nešifrirani podaci. Platforma također tvrdi da koristi privatne podatke za „poboljšanje“ iskustva WhatsApp, ciljanim oglašavanjem i povezivanjem s drugim Facebook proizvodima poput Instagrama i Portala.

Korisnicima koji ne prihvate nova pravila o dijeljenju podataka ukinut će se računi. Ako nešto ne poduzmu u roku od 120 dana, njihovi će se računi u potpunosti izbrisati. Ovaj potez odjekuje sličnim ultimatumom koji je dat korisnicima WhatsAppa 2016. godine; ljudi su imali 30 dana da se isključe iz dijeljenja podataka s Facebookom, a neki su ustanovili da je platforma napredovala i dijelila podatke čak i tamo gdje je korisnik isključio tu mogućnost.

Kad je Facebook 2014. godine kupio WhatsApp, tehnološki div obećao je da će poštovati viziju izvršnog direktora Jana Kouma o sigurnom šifriranom chat sustavu. Novi WhatsApp u vlasništvu Facebooka ni u kojem slučaju ne bi izbacio imena, podatke o lokaciji, adrese ili pretraživanja interneta iz šifriranih razgovora koji se vode na njegovoj platformi.

Međutim, WhatsApp godinama polako krši to obećanje. Godine 2018. Facebook je najavio da će WhatsApp integrirati svoju razmjenu podataka s drugim podružnicama – ali korisnicima je ostavio mogućnost da se isključe iz snoopware ažuriranja.

Trenutno postoji više različitih alternativa za korisnike WhatsAppa, koje navodno jamče poštivanje privatnosti. Među njima su primjerice Signal, Element i Telegram.

U međuvremenu je objašnjeno da promjene koje se tiču dijeljenja podataka s Facebookom su u suprotnosti s GDPR-om, pa ih europski korisnici neće osjetiti.