Facebook je osigurao potporu više od desetak tvrtki za nadolazeću „kriptovalutu“ Libra koja će biti službeno najavljena sljedećeg tjedna, prenosi The Wall Street Journal. Te tvrtke uključuju velike financijske organizacije kao što su Visa i Mastercard, te internetske platforme kao što su PayPal, Uber, Stripe i Booking.com.

Svaka od uključenih tvrtki navodno će uložiti oko 10 milijuna dolara za financiranje razvoja valute, te će postati dio Udruge Libra, „nezavisnog konzorcija“ koji će upravljati digitalnim novcem neovisno o Facebooku.

Oglas:

„Kriptovaluta“, koja je nazvana Libra, bit će predstavljena 18. lipnja, prema TechCrunchu, s punim izdanjem planiranim za 2020.

Paradoks leži u činjenici da će Libra funkcionirati kao „stablecoin“, što znači da će biti vezana za valute koje plasiraju vlade, kako bi se ograničila volatilnost koja se tipično povezuje s kriptovalutama kao što je Bitcoin. Stabilnost je ključna briga, budući da se Facebook nada da će alternativom lokalnim valutama privući korisnike u „zemljama u razvoju“.

Osim što korisnicima omogućuje slanje novca preko Facebookovih modula za razmjenu poruka kao što su WhatsApp i Messenger, Facebook se nada da će njegova partnerstva s tvrtkama za e-trgovinu omogućiti korisnicima da potroše valutu online. Tvrtka je navodno također u potrazi za razvojem fizičkih bankomata.

Sama činjenica da se moćne financijske korporacije poput Vise, Mastercarda i PayPala uključuju u priču, jasno svjedoči o tome da Libra nema nikakve veze sa stvarnim kritpovalutama. Tome svjedoči i činjenica da su se predstavnici Facebooka susreli i s guvernerom Banke Engleske Markom Carneyem kako bi razgovarali o mogućnostima i rizicima valute, kao i s američkim tvrtkama za čuvanje i prijenos novca poput Western Uniona.

Dobivanje regulatornih aspekata valutnog prava bit će od presudne važnosti ako valuta uspije na ključnim tržištima kao što je Indija, koja je posljednjih godina zauzela neprijateljski stav prema kriptovalutama.

Facebook će morati prevladati brojne regulatorne prepreke prije nego što bude u stanju pokrenuti valutu, te će se morati pozabaviti problemima oko prijevare i pranja novca (problem unutar konzorcija).

Sve u svemu, cijela stvar funkcionirat će kao i drugi oblici digitalnog prijenosa novca, u kojem će već moćne korporacije ubirati svoj dio prinosa.