Nekolicina bivši zaposlenika ovog medijskog diva otkrila je javnosti obavještajne taktike koje Facebook koristi u „svrhu zaštite svojih zaposlenika i imovine“.

U razgovoru za američku TV kuću CNBC, oni su izjavili da Facebook doslovno špijunira svoje korisnike u slučaju da postanu prijetnja tvrtci.

Tvrtka inzistira da se radi o standardnim mjera njihovog osiguranja čija je zadaća osigurati sigurnost zaposlenika, no dio javnosti zabrinut je zadiranja u privatnost korisnika.

Mi koristimo standardne mjere za utvrđivanje i obradu potencijalnih prijetnji nasiljem protiv naših zaposlenika i naše tvrtke , te prosljeđuju te prijetnje organima vlasti ako je potrebno. Imamo strogo definiranu proceduru zaštite privatnosti i pridržavamo se svih zakona i pravila korištenja naših usluga. Sve sumnje da je naša služba sigurnosti prekoračila svoje ovlasti su neutemeljene“, stoji u izjavi glasnogovornika Facebooka.

Ako služba sigurnosti identificira korisnika za kojeg vjeruje da predstavlja opasnost po tvrtku, Facebook tu osobu stavlja na posebnu crnu listu, takozvanu BOLO (be on the lookout) listu. Lista se stalno ažurira s podacima o toj osobi, njegovom imenu, lokaciji, fotografiji i opisu zbog čega se nalazi na listi.

Facebook odbacuje sve optužbe da se radi o prekoračenju svojih ovlasti i kršenju privatnosti korisnika, tvrdeći da njihova služba za sigurnost samo koristi javno dostupne podatke i standardnu praksu utvrđivanja u kojoj mjeri se netko može smatrati opasnošću po zaposlenike i imovinu tvrtke.