Facebook se pohvalio kako cenzura sadržaj uoči izbora

Facebook će spriječiti uređivanje oglasa koji se bave društvenim, političkim ili izbornim pitanjima koji su odobreni za prikazivanje u tjednu izbora, među nizom koraka koje poduzima kako bi nadogradio i proširio ono što naziva svojim “zaštitnim mjerama” za izbore.

U priopćenju za javnost koje je napisao predsjednik Facebooka (sada poznat kao Meta) za globalna pitanja Nick Clegg, tehnološka tvrtka koja je i dalje ključna sila u širenju vijesti diljem svijeta pohvalila se svojim naporima da “zaštiti izbore na internetu”, ne samo u Sjedinjenim Državama, već u čitavom svijetu.

„Meta ulaže ogromna sredstva u zaštitu izbora na internetu — ne samo tijekom izbornih razdoblja nego u svakom trenutku. Potrošili smo otprilike 5 milijardi USD na sigurnost samo prošle godine i imamo stotine ljudi posvećenih ovom poslu koji su trajno raspoređeni u više od 40 timova. Sa svakim većim izborima diljem svijeta, uključujući nacionalne izbore ove godine u Francuskoj i na Filipinima, primijenjujemo mjere kako bismo bili ispred novih prijetnji.“

Facebook je objavio da će ukloniti objave koje potiču ljude da ne glasaju ili dovode u pitanje legitimnost izbora, kao i „dezinformacije o datumima, lokacijama, vremenima i metodama glasovanja; dezinformacije o tome tko može glasovati, hoće li se glas računati i kvalifikacijama za glasovanje; i pozive na nasilje u vezi s glasovanjem, registracijom birača ili administracijom ili ishodom izbora.”

Tvrtka se također pohvalila golemim količinama sadržaja koje je cenzurirala u ime borbe protiv “mržnje”, nebuloznog izraza koji se konstantno koristi za suzbijanje legitimnog političkog diskursa.

„Naši se timovi bore i protiv stranog uplitanja i operacija domaćeg utjecaja te su razotkrili i prekinuli desetke mreža koje su pokušale ometati izbore u SAD-u. Zabranili smo više od 270 bjelačkih supremacističkih organizacija i uklonili 2,5 milijuna sadržaja povezanih s organiziranom mržnjom na globalnoj razini na Facebooku u prvom kvartalu 2022. Od sadržaja koji smo uklonili, gotovo 97% su pronašli naši sustavi prije nego što je netko prijavio to.“