„Facebook špijunira privatne poruke korisnika i prosljeđuje ih FBI-u“, tvrdi izvor, društvena mreža to negira

Facebook je špijunirao privatne poruke i podatke američkih korisnika i prijavljivao ih FBI-u ako izražavaju antivladine osjećaje, ili dovode u pitanje izbore 2020., tvrdi izvor unutar Ministarstva pravosuđa.

U okviru operacije suradnje s FBI-em, netko u Facebooku je označio ove navodno subverzivne privatne poruke u proteklih 19 mjeseci i poslao ih operativnoj jedinici za domaći terorizam u sjedištu FBI-a u Washingtonu, DC, bez sudskog poziva.

“To je učinjeno izvan pravnog procesa i bez opravdanog razloga”, tvrdi jedan od izvora koji je želio ostati anoniman.

“Facebook osigurava FBI-u privatne razgovore koji su zaštićeni Prvim amandmanom bez ikakvih sudskih poziva.”

Te su privatne poruke zatim proslijeđene do terenskih ureda FBI-a diljem zemlje, koji su naknadno zatražili sudske pozive od partnerskog ureda američkog državnog odvjetništva u svom okrugu kako bi službeno dobili privatne razgovore koje im je Facebook već pokazao.

Ali kad su ciljane korisnike Facebooka istraživali agenti u lokalnom terenskom uredu FBI-a, ponekad koristeći tajne tehnike nadzora, nije se pokazalo ništa kriminalno ili nasilno.

Svi korisnici Facebooka čije je privatne komunikacije Facebook za FBI označio kao domaći terorizam bili su “konzervativni desničarski pojedinci”.

Facebook je odbacio optužbe ove optužbe i negira takvo postupanje. U dvije suprotne izjave poslane u razmaku od jednog sata, Erica Sackin, glasnogovornica Facebookove matične tvrtke, Meta, ustvrdila je da je interakcija Facebooka s FBI-em osmišljena da “zaštiti ljude od zla”.

U svojoj prvoj izjavi rekla je: “Ove tvrdnje su lažne jer odražavaju nerazumijevanje načina na koji naši sustavi štite korisnike i kako surađujemo s policijom. Pažljivo provjeravamo sve zahtjeve vlasti za korisničke podatke kako bismo bili sigurni da su pravno valjani i usko prilagođeni i često odbijamo. Odgovaramo na pravne zahtjeve za informacijama u skladu s važećim zakonom i našim uvjetima te obavještavamo korisnike kad god je to dopušteno.”

“Ove tvrdnje su jednostavno pogrešne. Prijedlog da tražimo privatne poruke ljudi zbog protuvladinog jezika ili pitanja o valjanosti prošlih izbora i zatim ih proaktivno dostavljamo FBI-u očito je netočan i nema dokaza koji bi to poduprli“, rekla je Sackin, koja je navodni stručnjak za krizne situacije koji je prethodno radio za Planned Parenthood i “Obama za Ameriku”, a sada vodi Facebookove komunikacije o “protuterorizmu i opasnim organizacijama i pojedincima”.

U priopćenju od srijede, FBI nije niti potvrdio niti opovrgnuo navode o svojoj zajedničkoj operaciji s Facebookom.

Odgovarajući na pitanja o zlouporabi podataka američkih korisnika, izjava se neobično usredotočila na “strane aktere zloćudnog utjecaja”, ali je priznala da priroda odnosa FBI-a s pružateljima društvenih medija omogućuje “brzu razmjenu” informacija.

“FBI održava odnose sa subjektima privatnog sektora u SAD-u, uključujući pružatelje društvenih medija. FBI je tvrtkama osigurao indikatore stranih prijetnji kako bi im pomogao zaštititi svoje platforme i klijente od zlouporabe stranih zlonamjernih aktera. Američke tvrtke također su proslijedile informacije FBI-u s istražnom vrijednošću u vezi sa stranim zloćudnim utjecajem. FBI blisko surađuje s međuagencijskim partnerima, kao i s državnim i lokalnim partnerima, kako bi osigurao da dijelimo informacije čim postanu dostupne. To može uključivati ​​informacije o prijetnjama, djelotvorne tragove ili indikatore. FBI je također uspostavio odnose s raznim društvenim medijima i tehnološkim tvrtkama te održava kontinuirani dijalog kako bi omogućio brzu razmjenu informacija o prijetnjama.”