Facebook uveo zabranu svih objava koje bi sugerirale da su cjepiva opasna

Korisnici i grupe na Facebooku te Instagramu odsad će biti brisani s tih platformi ukoliko budu opetovano objavljivali informacije koje sugeriraju da su cjepiva protiv koronavirusa opasna ili nedjelotvorna.

U objavi na blogu u ponedjeljak, Facebook je izvijestio kako je ažurirao svoja pravila glede mišljenja o cjepivima i Covid-19.

Facebook je ranije već zabranio „dezinformacije“ o cjepivu protiv koronavirusa, ali pravila se nastavljaju pooštravat. Nova, pravila ne odnose se samo na cjepiva protiv koronavirusa, već i na „dezinformiranje“ o Covid-19 te „cjepiva općenito“, naglašava tvrtka.

Iz Facebooka navode kako su nova pravila usvojena nakon konzultacija s „vodećim medicinskim organizacijama, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).“

Prošireni popis „lažnih tvrdnji“ koji će se odsad uklanjati uključuje dodatne segmente o samom koronavirusu i cjepivima, a među njima su tvrdnje da:

  • su Covid-19 stvorili ljudi ili da je proizveden

  • cjepiva nisu učinkovita u prevenciji bolesti protiv kojih bi trebali štititi

  • je sigurnije razboljeti se nego primiti cjepivo

  • su cjepiva toksična, opasna ili da uzrokuju autizam

Puni popis zabranjenih tvrdnji možete pronaći na engleskom jeziku ovdje.

Odmah ćemo početi primjenjivati ​​ovo pravilo s posebnim naglaskom na stranice, grupe i račune koji krše ta pravila, a nastavit ćemo širiti našu primjenu pravila u narednim tjednima. Grupe, stranice i računi na Facebooku i Instagramu gdje se neprestano šire ovi odbačeni navodi mogu se u potpunosti ukloniti“, piše Facebook.