Facebook je u utorak objavio da ažurira politiku „govora mržnje“ kako bi uključio „stereotipe o židovima koji kontroliraju svijet.

U izjavi, koja se pojavila u posljednjem Facebook-ovom izvješću o standardima za provedbu zakona, navodi se da je ova tvrtka osnovala nove timove i radne skupine za borbu protiv mržnje.

Također ažuriramo svoje politike da se konkretnije obračunavamo s određenim vrstama implicitnog govora mržnje, poput sadržaja koji prikazuju crna lica ili stereotipa o židovskim ljudima koji kontroliraju svijet“, navedeno je u priopćenju.

Od listopada 2019. Facebook je uklonio 23 organizacije sa svoje platforme, od čega je više od polovice podržavalo „bjelačku nadmoć“, navodi se u priopćenju.


VIDEO: Izraelska političarka priznala da Židovi potežu „holokaust“ i „antisemitizam“ kako bi utišali kritike


To je zato što smo proširili dio naše tehnologije automatizacije na španjolskom, arapskom i indonežanskom jeziku i napravili poboljšanja u našoj tehnologiji otkrivanja na engleskom“, kaže se u priopćenju.

Izvještaje Facebooka također će revidirati „neovisne“, treće strane kako bi se potvrdila točnost njihovih statistika, navodi se u priopćenju.

Arsen Ostrovsky, međunarodni pravnik za ljudska prava i šef Izraelsko-židovskog kongresa, rekao je da je ažuriranje korak u pravom smjeru, ali nedovoljno.

Facebook treba pohvaliti za suradnju sa židovskom zajednicom, za osluškivanje naše brige i poduzimanje značajnih i proaktivnih koraka u borbi protiv antisemitizma koji prožima njihovu platformu“, rekao je Ostrovsky.

Dodao je, međutim, da je potrebno učiniti mnogo više kako bi se „uspostavio pravi balans između živopisnog izraza govora i iskorjenjivanja mržnje i huškanja prema židovskoj zajednici“, što je, kako je rekao, predstavljalo kršenje pravila Facebook-a.

Pozvao je Facebook da usvoji međunarodnu definiciju antisemitizma Saveza sjećanja na žrtve holokausta (IHRA), koja je „najiscrpnija i široko prihvaćena definicija u svijetu, koja uključuje ne samo napade na židovski narod, već antisemitizam koji se očituje u napadima na državu Izrael.

Prošli tjedan 128 židovskih i pro-izraelskih organizacija potpisalo je otvoreno pismo upućeno Facebook-u pozivajući na usvajanje IHRA definicije antisemitizma.

Kao odgovor na pismo, glavna operativna službenica Facebook-a Sheryl Sandberg napisala je da je IHRA definicija antisemitizma „vrijedna“ u kreiranju politika o „govoru mržnje“ na društvenim mrežama.