Fanatici i plaćenici u Siriji mrze SAD iako od njih primaju oružje i novac

57dccafac4618828488b463c

Prema riječima Sare Flounders, voditeljice organizacije International Action Center, cilj politike SAD-a je stvoriti kaos na području Bliskog istoka. Dodala je da su Amerikanci odabrali opasne saveznike koji im ne vjeruju, te ratuju međusobno, dok istodobno pljačkaju i uništavaju Siriju kao državu. Prenosimo vam u cjelosti intervju koji je dala RT-u.

RT: Ako su vijesti o protjerivanju američkih snaga od strane pobunjenika koje podupire SAD točne, što to govori o američkoj strategiji u Siriji?

Sara Flounders: Mislim da SAD surađuje sa cijelim nizom grupacija, od kojih nikome ne mogu vjerovati, pokušavajući istovremeno zavaditi te grupe međusobno. To čini cijelu situaciju neodrživom. To što oni čine je širenje kaosa u regiji i stvaranje sektaških podjela.

RT: Ovi pobunjenici navodno su nazivali američke vojnike „nevjernicima“ i „križarima“ – što je moglo u njima izazvati promjenu stavova prema SAD-u?

Sara Flounders: Gledajući spomenuti video podsjeća nas na sudbinu američkog ambasadora u Libiji Christophera Stevensa, koji je zajedno sa svojom pratnjom 2012. godine pogubljen od strane istih fanatičnih snaga koje je SAD financirao i podržavao kako bi srušili libijski režim. To isto gledamo i danas sa snagama koje je SAD pomagao u stvaranju, oživio ih, naoružao i financirao, regrutirao i obučio preko Saudijske Arabije, Izraela, Kuvajta i Turske. Fanatici koji nemaju nikakav program za Siriju i istovremeno mrze SAD. Stoga možemo očekivati da promjena režima ne bi vodila demokratskoj promjeni, to nije plan za građane Sirije, već jednostavno plan za stvaranje kaosa i uništenja u regiji. To vidimo i u tom videu gdje su se snage koje je SAD smatrao saveznicima, okrenule protiv njih. to su plaćenici i fanatici, u tome je problem. Ne znaju kome bi vjerovali i sukobljavaju se međusobno. I to svi znaju, i svi mrze SAD zbog toga što radi, iako od SAD-a uzimaju oružje i novac.

RT: SAD tvrdi da podupire samo takozvane umjerene pobunjenike – mislite da je to doista slučaj u ovom sukobu?

Sara Flounders: To je uvijek bio njihov stav. Koga SAD regrutira kao plaćenike i kao vojsku u Siriji? To su ekstremističke snage koje nemaju interesa za demokraciju, i vide sve druge koji nisu u potpunosti u skladu sa njima kao nevjernike. Što su očekivali? Kao što sam rekla, to me stvarno podsjeća na ono što se dogodilo Christopheru Stevensu u Libiji. Dovoljno je primjetiti da niti jedna od snaga koje je SAD naoružao ne naziva sebe „umjerenim snagama“. To su grupacije koje se međusobno natječu u pljačkanju Sirije i nemaju nikakav program za građane Sirije, osim ekstremističkog religijskog programa za one koji su motivirani religijom. Stoga nije čudo da te snage žele maknuti SAD iz Sirije. Vidimo 40 pripadnika specijalnih snaga kako ulaze u Siriju sa turskom vojskom, gdje također ne vlada prevelika ljubav prema SAD-u, isto je sa kurdskim snagama, i tako je i sa svim drugim snagama tamo. Igraju igru koja je destruktivna za ljude u Siriji i njihovu budućnost.

RT: Ako se pokaže točnim, bi li mogao ovaj incident natjerati SAD da promisle o tome koga podupiru?

Sara Flounders: Mislim da su odavno trebali razmisliti o tome koga podupiru. Iskreno mislim da se tu ništa neće promijeniti. Jer to je njihova politika još od rata u Afganistanu, pa onda i u Iraku, Libiji, te Siriji. Na cijelom području za saveznika imaju Saudijsku Arabiju, sa fanatičnim snagama koje traže samo sektašku podjelu. Hoće li doći do promjene razmišljanja? Čisto sumnjam. Jer, njihov cilj je uništenje Sirije kao sekularne, demokratske, progresivne, moderne države koja je samostalna snaga sa svojom ekonomijom i politikom. To je ono što oni žele uništiti: Siriju kao primjer u toj regiji.

Izvor: RT