Farmaceutske kompanije očekuju da će uskoro početi plaćati „ljudske zamorce“ više od 4.500 dolara kako bi bili zaraženi koronavirusom u navodnoj utrci za otkrivanjem cjepiva protiv ove bolesti, prenosi The Times.

Više od 20 tvrtki i organizacija javnog sektora sudjeluje u globalnom pokusu u kojem bi se odjednom zarazile do 24 osobe u nadi da će pronaći cjepivo za Covid-19 koje će se moći koristiti sljedeće zime.

Uz sufinanciranje kineskih farmaceutskih tvrtki, Hvivo Company sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu zatražila je dopuštenje od Britanske regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode za početak ispitivanja na ljudima.

Plaćeni dobrovoljci bit će zaraženi s dva blaža soja koronavirusa, 0C43 i 229E, a zatim će biti čuvani u karanteni u laboratoriju Hvivo u Inovacijskom centru Queen Mary BioEnterprises u istočnom Londonu.

Zaraženi pacijenti omogućit će farmaceutskim tvrtkama da testiraju učinkovitost antivirusnih lijekova u sigurnom okruženju.

Koalicija za inovacije pripremljenosti za epidemiju (CEPI), osnovana kao odgovor na epidemije ebole 2014. – 2016., sponzorira četiri projekta otkrivanja cjepiva kako bi se ubrzao proces razvoja inokulacije protiv koronavirusa. Početkom veljače, izvršni direktor CEPI-ja, Richard Hatchett, rekao je kako se grupa nada da će započeti s kliničkim ispitivanjem novog cjepiva za samo 16 tjedana.

Sve je jasnije da mjere suzbijanja COVID-19 mogu samo usporiti njegovo širenje, a virus sada ulazi u fazu prijetnje bez presedana u smislu svog globalnog utjecaja“, rekao je Hatchett.

Kritično je da … uložimo u razvoj cjepiva koje će spriječiti da se ljudi razbole“, rekao je.

Hatchett je rekao da bi razvoj cjepiva mogao koštati više od dvije milijarde dolara.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), u razvoju je više od 20 potencijalnih cjepiva. Zarada farmaceutskih kompanija koje uspješno proizvode cjepivo mogla bi biti ogromnas, dok je francuski proizvođač lijekova Sanofi, jedan od vodećih svjetskih proizvođača cjepiva, prošle godine zaradio 2,5 milijardi dolara od prodaje cjepiva protiv gripe.