Fauci: „Imati djecu necijepljenju, to nema smisla“

Zdravstveni savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci napao je roditelje koji odbijaju cijepiti svoju djecu na temelju malog broja ozbiljnih slučajeva među djecom, inzistirajući da njihovi argumenti nemaju smisla.

Fauci je zauzeo grublji pristup prema roditeljima koji su oklijevali cijepiti svoje mališane tijekom nastupa u četvrtak na NewsNationovoj emisiji ‘Jutro u Americi’.

Nakon što je voditeljica Adrienne Bankert primijetila da je samo četvero djece na 1,1 milijun u SAD-u zahtijevalo hospitalizaciju zbog Covid-19 prošlog tjedna, unatoč općem porastu slučajeva, Fauci je rekao da obrazloženje roditelja koji se pozivaju na statistiku dok odbijaju imunizirati svoju djecu “nema nikakvog smisla“.

Cijepimo djecu za brojne dječje bolesti, pri čemu je smrtnost od tih bolesti daleko manja od smrtnosti i morbiditeta kod djece od Covid-19”, rekao je Fauci.

Zbog sve većeg broja hospitalizacija djece, odgovornost roditelja je da cijepe svoju djecu, nastavio je Fauci. No, najviši zdravstveni dužnosnik Bijele kuće priznao je da djeca imaju manji rizik od teških nuspojava od Covida u usporedbi s drugim dobnim skupinama.

Istina je da kada usporedite hospitalizacije i teške bolesti male djece u usporedbi s odraslima, posebice starijim osobama, nema sumnje da je vjerojatnost ozbiljnog razboljevanja djeteta manja nego kod odrasle osobe kada imate Covid -19”, rekao je Fauci, iako je dodao da to ne znači da “djeca ne obolijevaju ozbiljno”.

Djeca “pate i umiru“, primijetio je Fauci, dodajući da se to može izbjeći ako ih roditelji jednostavno cijepe.

Djeca u dobi od pet i više godina ispunjavaju uvjete za primanje cjepiva protiv Covid-19 u SAD-u od studenog. Kako broj slučajeva raste diljem županije, značajno povećan varijantom Omicron, tako se povećavaju i hospitalizacije djece.