Faucijevo bogatstvo udvostručilo se tijekom pandemije

Foto: Drew Angerer

Neto vrijednost američkog glavnog medicinskog službenika Anthonyja Faucija porasla je na 12,6 milijuna dolara 2021., gotovo dvostruko više od 7,6 milijuna dolara koliko je iznosila 2019., otkrila je u petak nadzorna grupa OpenTheBooks, navodeći financijske objave koje je dobila od Faucijevog poslodavca, Nacionalnog instituta za zdravlje.

Već kao najbolje plaćeni zaposlenik savezne vlade prije pandemije kao ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, Fauci je smanjio plaću od 456.000 dolara u 2021. i 480.000 dolara u 2022. Međutim, ta plaća predstavlja samo djelić novca.

Objave pokazuju višestruke fondove, mirovinske račune i drugu financijsku imovinu, čija je vrijednost, čini se, porasla tijekom pandemije, iako je veći dio realne ekonomije patio. Autorski honorari za knjige i izraelska nagrada Dan David od milijun dolara, kao i honorari za pojavljivanja i govore, zaokružuju Faucijevu dobit tijekom pandemije. Međutim, kad je OpenTheBooks zatražio od NIH-a da vidi sve honorare isplaćene liječniku, dokument koji su primili – koji bi točno pokazao koliko je Fauci financijski imao koristi od lijekova i drugih patenata – navodno je bio uvelike redigiran.

“Dok je dr. Fauci bio vladin birokrat više od 55 godina, neto vrijednost njegovog kućanstva naglo je porasla tijekom pandemije”, rekao je izvršni direktor OpenTheBooksa Adam Andrzejewski za Fox News, pripisujući liječnikov skok bogatstva “naglom porastu plaće na kraju karijere, unosnim novčanim nagradama koje dodjeljuju neprofitne organizacije diljem svijeta i sve veći investicijski portfelj.”