FBI nije pronašao gotovo nikakve dokaze da je napad na američki Kongres 6. siječnja bio rezultat organizirane zavjere za poništavanje rezultata predsjedničkih izbora, tvrde četiri sadašnja i bivša dužnosnika.

Iako su federalni dužnosnici uhitili više od 570 navodnih sudionika, FBI u ovom trenutku vjeruje da nasiljem nisu upravljale skupine ili istaknuti pristaše tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, prema izvorima, koji su bili ili izravno uključeni ili su redovito izvještavani o istražnim radnjama.

Devedeset do devedeset pet posto ovih slučajeva su samostalni i spontani“, rekao je bivši visoki dužnosnik policije koji poznaje istragu. „Zatim imate možda pet posto raznih skupina koje su bile bolje organizirane. Ali nije bilo neke organizacije niti koordinacije s ljudima kao što su Roger Stone ili Alex Jones.“

Istražitelji FBI-a ipak su utvrdili da su se određene skupine prosvjednika organizirale i namjeravali upasti u Kongres. No, nisu pronašli dokaze da su te skupine imale ozbiljne planove o tome što učiniti ako uđu unutra.

Tužitelji su podigli optužnice za zavjeru protiv 40 optuženih, tvrdeći da su prije napada sudjelovali u određenom stupnju planiranja.